В Бразилия днес е последен ден от предизборната кампания за общите избори, които ще се произведат в неделя. Днес двамата фаворити за президентския пост - бившият президент от левицата Луиз Игнасио Лула да Силва и настоящият държавен глава, крайнодесният Жаир Болсонаро, провеждат предизборни митинги в един и същи град - Сао Пауло, предаде Франс прес, на която се позова БТА.

Митингът-шествие на Лула да Силва е на емблематичното авеню "Паулиста", докато този на Болсонаро е под формата на под формата на мотоциклетно шествие, което ще приключи в парка "Ибирапуерта".

Допитванията показват, че Лула да Силва води с 48 процента пред Болсонаро, който има 34 процента. За да спечели трети президентски мандат обаче Лула да Силва трябва да получи 50 процента от гласовете. В противен случай ще има втори тур на 30 октомври.

Освен изборите за държавен глава в неделя се гласува и за депутати, сенатори и губернатори на бразилски щати. Левицата може да постигне в тези гласувания още една победа, след като понесе тежки загуби след импийчмънта на Дилма Русеф, приемничката на Лула да Силва, и репутацията й беше опетнена от корупционни скандали.

Фернандо Хадад, кандидатът на левицата за президент отпреди пет години, е в добра позиция да стане първият представител на "Партията на трудещите се", който ще бъде избран за губернатор на Сао Пауло. В Рио де Жанейро обаче Клаудио Кастро, съюзник на президента Болсонаро, разполага със значителна преднина пред левия кандидат Марсело Фрейксо.

Общо в неделя ще се избират кандидати за 1627 мандата. Призвани са да гласуват над 156 милиона души. Кандидатите за постовете са около 28 000. Две трети от тях са мъже.

На изборите за места в долната камара на парламента се кандидатират 85 процента от настоящите депутати, така че съставът му няма да бъде обновен значително, защото много от тях имат шанса за преизбиране. Мандатът на депутатите е от 4 години. Същото е в сила и за 20 от 27-те губернатори на бразилски щати. Много от тях се кандидатират за преизбиране и имат шанса да получат нов мандат. Що се отнася до Сената в неделя се гласува само за 27 от 81-те места в него. Мандатът на сенаторите е от осем години.

Политическият пейзаж в Бразилия е оформен от множество малки формации.икоя , като прочутата Сентрао, известна с това, че нейните членове "търгуват" най-често подкрепата, която оказват срещу правителствени постове или субсидии за изборните си бастиони.

В Камарата на депутатите сега има 23 партии, които си поделят нейните 513 места.

За изборите Лула да Силва пък оглави коалиция, включваща девет леви и левоцентристки партии, плюс "Партията на трудещите се". Общо тези 10 формации сега имат 121 места в долната камара и се надяват да получат на изборите 150 места.