Почти 10 килограма експлозиви са намерени на мястото, на което бе извършен атентатът пред министерството на вътрешните работи в Анкара. Министерството на националната отбрана на Турция пък съобщи, че турските военновъздушни сили са извършили тази вечер редица акции в Северен Ирак.

Снимка: БТА

По информация на турската телевизия А-Хабер 9,7 килограма пластични експлозиви С-4 е носил терористът, неутрализиран от полицията пред министерството на вътрешните работи в Анкара.

Полицията успя да застреля терориста преди да се самовзриви.

Снимка: БТА

Преди това неговият спътник се самовзриви пред министерството на вътрешните работи. При експлозията бяха ранени двама полицаи.

Снимка: AP/БТА

На мястото на нападението са били открити и три ръчни гранати, гранатомет и огнестрелно оръжие, съобщи министерството на вътрешните работи, добавя БТА.

Снимка: AP/БТА

В следобедните часове стана ясно, че Кюрдската работническа партия (ПКК) поема отговорност за нападението.

Вижте всички снимки ТУК>>>

По-късно от министерството на вътрешните работи съобщиха, че е установено, че един от нападателите е член на Кюрдската работническа партия (ПКК).

Снимка: AP/БТА

В рамките на разследването е установена самоличността на един от терористите. Той е бил член на сепаратистката терористична групировка ПКК. Работата по установяване на самоличността на втория терорист продължава, се казва в изявление на турското МВР.

Снимка: AP/БТА

Междувременно министерството на националната отбрана на Турция съобщи в акаунта си в социалната мрежа "Екс", че турските военновъздушни сили са извършили тази вечер редица акции в Северен Ирак, където бойците от ПКК имат бази.

При операциите са били поразени 20 цели на ПКК в районите Метина, Хакурк, Кандил и Гара. При ударите са били убити много бойци от ПКК, посочиха от министерството на националната отбрана.

Снимка: БТА

По време на отриването на новата парламентарна година на Меджлиса президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция решително ще продължи борбата срещу тероризма както в страната, така и извън нея, "докато не бъде ликвидиран и последният терорист".

Кюрдската работническа партия, която води въоръжена борба срещу турската държава от 1984 г., се разглежда като терористична организация от Анкара, ЕС и САЩ. Групировката има бази в Северен Ирак и свързаните с нея бойци са активни в Северна Сирия.