Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън има за цел да включи международния блок, противопоставящ се на руското нашествие в Украйна, в по-широка коалиция за противопоставяне на това, което Вашингтон смята за по-сериозната и дългосрочна заплаха за международния ред, идваща от Китай, заяви американският държавен секретар Антъни Блинкън, цитиран от Асошиейтед прес.

В реч за политиката на Съединените щати спрямо Китай Блинкън изложи трите основни опори на американския подход към надпреварата с Китай, от която зависи икономическият и военен баланс през 21-и век.

Държавният секретар на САЩ определи Китай като "най-сериозното дългосрочно предизвикателство пред международния ред", дори на фона на войната на Русия в Украйна.

САЩ смятат водената от Русия война в Украйна за най-непосредствената заплаха за международната стабилност, каза Блинкън. В същото време той подчерта, че според администрацията на Байдън Китай представлява по-голяма дългосрочна заплаха.

"Въпреки че войната на (руския) президент (Владимир) Путин продължава, ще останем фокусирани върху най-сериозната дългосрочна заплаха за международния ред и това е заплахата от Китайската народна република", заяви държавният секретар на САЩ.

Китай е единствената страна, която има намерение да промени международния ред, а освен това придобива и все повече икономическата, дипломатическата, военната и технологичната сила, за да го направи, каза Блинкен в реч в университета Джордж Вашингтон, цитиран от CNBC.

"Визията на Пекин би ни отдалечила от универсалните ценности, на които се дължи толкова голяма част от световния напредък през последните 75 години", на мнение е Блинкен.

Речта, която очертава политиката на администрацията на Байдън спрямо Китай, идва на фона на предупрежденията на САЩ към втората по големина икономика в света да не помага на Москва да притъпи глобалните санкции за нахлуването на Кремъл в Украйна. Думите на Блинкет следват и усилията на администрацията на Байдън да успокои гнева на Пекин заради коментара на американския президент, че САЩ са готови да използват армията си за защита на Тайван.

Снимка: БТА

Антъни Блинкен призна, че САЩ ще трябва да се конкурират с Китай на много фронтове:

"Ще съгласуваме усилията си с нашата мрежа от съюзници и партньори, действащи с обща цел и обща кауза и, използвайки тези два ключови актива, ще се конкурираме с Китай, за да защитим нашите интереси и нашата визия за бъдещето", каза Блинкен.

Той посочи още, че САЩ ще продължат да правят стратегически инвестиции в образованието, научните изследвания, модерното производство и инфраструктурата - области, в които Пекин се опитва да бъде лидер в света.

Висшият дипломат уточни, че и САЩ, и Китай играят ключова роля в глобалната икономика, въпреки че двете страни имат едни от най-сложните отношения. Двете най-големи икономики в света ще трябва да се справят една с друга "в обозримо бъдеще", САЩ искат да избегнат "конфликт или нова Студена война", каза Блинкен.

Снимка: БТА

"Ние не се стремим да блокираме Китай от ролята му на голяма сила, нито да спрем Китай - или която и да е страна - да развива икономиката си или да утвърждава интересите на народа си", добави той.

Блинкен се опита да омаловажи напрежението между двете страни. "Имаме дълбоки различия с Китайската комунистическа партия и китайското правителство, но тези различия са между правителствата и системите, а не между нашите хора", каза държавният секретар.

"Ние уважаваме техните постижения и история, тяхната култура... И ние искрено желаем нашите правителства да работят заедно по важни въпроси", добави той.

Снимка: БТА