Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън съобщи по време на посещение в Албания, че предстои откриване на авиобаза на НАТО в град Кучова близо до Берат, Южна Албания, съобщи Евронюз Албания. Откриването на базата ще стане през март т.г.

Блинкън съобщи това на съвместна пресконференция с албанския премиер Еди Рама по време на вчерашното си първо посещение в Албания.

Държавният секретар на САЩ поздрави Албания за приноса, който е оказала през 15-те години, в които е член на НАТО, и я определи като надежден партньор.

"През 15-те си години в НАТО Албания е дала значителен принос за нашия алианс. Албанските части помагат за опазването на мира в Косово и за възпирането на агресията на Русия по източния фланг на НАТО. Следващия месец (Албания) ще открие и авиобаза на НАТО в Кучова", каза Блинкън. 

"Нашите 31 съюзници, които скоро ще станат 32 (след ратифицирането на кандидатурата на Швеция, която към момента се бави поради неуспеха на унгарския парламент да ратифицира решението - бел. ред.), допринасят с различен опит и възможности, но всички имат еднакъв ангажимент да си помагат един на друг и да се жертват", добави той.

И благодари, че Албания изпълнява своята част и че е ангажирана с изпълнението на задълженията си", каза Блинкън, цитиран от Евронюз Албания и БТА.