Съединените щати ще предоставят на Украйна допълнителни оръжия и оборудване за продължаващата й борба срещу руската инвазия, заяви днес американският държавен секретар Антъни Блинкън, цитиран от Ройтерс.

Обявените оръжия на стойност 125 милиона долара идват на фона на очакванията за нова военна помощ за Киев, която може да включват боеприпаси с лазерно насочване на стойност 300 млн. долара за сваляне на руски безпилотни самолети, показва документ, видян от агенцията.

Възможно е тази партида оръжия да бъде обявена по-късно днес, допълва БТА.

В комюникето Държавният департамент се казва, че министерството на отбраната на САЩ ще направи отделно изявление по въпроса.

Последният транш оръжия е възможен, тъй като президентът Джо Байдън използва своите правомощия при извънредни ситуации да прехвърли излишни изделия от запасите на Съединените щати без одобрението на Конгреса, отбелязва Ройтерс.

Демократът Байдън призовава американските законодатели да одобрят повече помощ за Киев, но контролираната от републиканците Камара на представителите тази седмица одобри само помощ за Израел за неговата борбата срещу "Хамас". Продължаването на помощта за Украйна все пак продължава има двупартийна подкрепа в Сената, където демократите имат мнозинство, отбелязва Ройтерс.