Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, който е голям почитател на Франция, заяви вчера пред френския президент Еманюел Макрон, че е привърженик на футболния клуб "Пари Сен Жермен" (ПСЖ), и дори му благодари, че е успял да "задържи" звездата на световния футбол Килиан Мбапе в Париж, предаде Франс прес.

Посрещайки Макрон в пищната обстановка на Държавния департамент, Блинкън и американската вицепрезидентка Камала Харис направиха множество препратки към бележити личности от историята на френско-американските отношения - от маркиз Дьо Лафайет до Бенджамин Франклин, споменавайки дори прочутата френска багета, която онзи ден беше обявена от ЮНЕСКО за обект на световното културно наследство.

За Блинкън обаче близостта с Франция е много лична. Като млад той е прекарал няколко години там и говори свободно френски език.

"Франция ме прие, възпита ме и ме вдъхнови", заяви дипломатът, изтъквайки, че тези години са го накарали да се влюби за цял живот във футбола и в ПСЖ.

"Макар с огромна гордост да подкрепям САЩ на Световното първенство, съм много радостен, че Килиан Мбапе може да твори магията си със "сините" и, г-н президент, благодаря ви, че го задържахте в Париж", каза Блинкън, предизвиквайки смях сред присъстващите.

И САЩ, и Франция се класираха за осминафиналите на Световното първенство по футбол в Доха.

Френският държавен глава е на тридневно държавно посещение в САЩ и вчера беше тържествено посрещнат в Белия дом от президента Джо Байдън, който тази вечер дава галавечеря за госта си.

Макрон използва визитата си, за да разкритикува остро аспектите на подписания от Байдън закон за климата, като лоша сделка за Европа. Френският държавен глава даде да се разбере, че той и други европейски лидери остават дълбоко обезпокоени от стимулите в новия обхватен закон за климата, които благоприятстват американските технологии за борба с климатичните промени, включително електрическите превозни средства. В сряда Макрон разкритикува закона, известен като Закон за намаляване на инфлацията, по време на обяд с американски законодатели и още веднъж по време на реч във френското посолство.