Продължават тежките боеве в долината Панджшер - последния бастион на съпротивата срещу талибаните в Афганистан, съобщи Би Би СИ.

Представители на ислямисткото движение казаха пред Ройтерс, че районът северно от столицата Кабул е превзет. Това твърдение обаче бе отречено от източници от съпротивата, която включва бивши служители на афганистанските сили за сигурност и местни милиции, предаде БТА.

Един от нейните лидери, бившият вицепрезидент Амрула Салех, отрече информациите, че е избягал от Афганистан. Ситуацията е трудна, призна обаче той.

Салех изпрати видеопослание до Би Би Си, за да успокои местните жители, че не е избягал от Афганистан. Британската медия обаче направи уговорката, че не може да потвърди неговото местонахождение.

Има съобщения за стотици убити в сраженията в долината Панджшер.

Едноименната провинция е една от най-малките в Афганистан и последната, която не е превзета от талибаните, отбелязва Би Би Си.

Традиционно антиталибански бастион, долината, скрита зад високи планини, е дом за между 150 и 200 хиляди души.

Вчера Европейският съюз и Великобритания последваха примера на Съединените щати, като казаха, че ще поддържат контакти с талибаните, но няма да признаят техния режим в Афганистан. ЕС обяви планове да възстанови дипломатическото си присъствие в Кабул, за да следи за евакуирането на хора и за спазването от новите талибански управници на поетите от тях ангажименти, включително в областта на сигурността и човешките права, отбелязва Би Би Си.

Взаимодействието с талибаните ще се осъществява при стриктни условия и ще има за цел само оказването на подкрепа на афганистанския народ, заяви върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел.