Бившият "министър на отбраната на ДНР" Игор Гиркин (Стрелков) заяви, че се е завърнал от войната в Украйна и се намира в Москва.

Според него опитът му да участва в бойни действия "не е завършил с успех, макар че е бил много близо до него". Той разказва, че през октомври е постъпил като редник в един от батальоните на "1-ви армейски корпус на ДНР". В същото време той всъщност е служил на полигон, където е формирал доброволчески отряд, откъдето е отишъл в Сватово за 10 дни, а след това се е върнал на полигона в ДНР.

След като се завърнал, Гиркин научил, че вече не фигурира в редиците на "народната милиция". Смята, че е бил уволнен по "заповед отгоре". След това Гиркин е предал оръжието си и напуснал Донбас.

След като стана известно, че един от главните подпалвачи на войната в Донбас отново е тръгнал към фронта, главното разузнавателно управление на Украйна определи награда от 100 000 долара за залавянето на Игор Гиркин - той участва в конфликта в Донбас от 2014 г. На 17 ноември съдът в Хага осъди Гиркин-Стрелков задочно на доживотен затвор, както и Сергей Дубински и Леонид Харченко. Те бяха признати за виновни за катастрофата на пътническия самолет MH-17.

След произнасянето на присъдите "Интерфакс" съобщи, че Русия няма да екстрадира Гиркин в Нидерландия, като цитира източник от правоохранителните органи в Москва.

От началото на руската инвазия в Украйна Стрелков се превърна в един от най-изявените военни анализатори и един от водещите "ястреби", критикуващи действията на командването на руската армия.

Снимка: Telegram