Бившите ръководители на бразилската армия и на военновъздушните сили са потвърдили пред федералната полиция че бившият президент Жаир Болсонаро е обсъждал проект на указ за предотвратяване на предаването на властта след изборите през 2022 г., предаде Ройтерс, като се позова на двама свои източника, запознати с въпроса.

Техните показания, предадени на разследващите през последните седмици, са лошо предзнаменование за Болсонаро, чиято политическа кариера изглежда ще приключи и сега мнозина наблюдатели смятат, че той ще трябва да се бори да не попадне в затвора, отбелязва агенцията, цитирана от БТА.

На Болсонаро бе наложена забрана да участва в политиката до 2030 г. заради разпространяване на дезинформация по време на предизборната кампания през 2022 г. и наскоро паспортът му беше иззет от полицията, която разследва усилията му да се задържи на власт, след като загуби президентските избори от настоящия президент Луиз Инасио Лула да Силва.

Миналата седмица бившият началник на армията Марко Антонио Фрейре Гомеш е казал в свои показания пред полицията, че е имало разговори с Болсонаро за проект на указ, който би могъл да предотврати встъпването в длъжност на Лула, твърдят двамата източници.

Това последва показанията на бившия началник на военновъздушните сили Карлос Баптиста Джуниър, който миналия месец също е разказал на полицията за дискусии с Болсонаро относно начините да се попречи на Лула да вземе властта, каза един от източниците.

"През последните 48 часа разговарях с различни източници. Сигурен съм. Няма нищо конкретно срещу президента", написа в приложението "Екс" говорителят на семейство Болсонаро Фабио Вайнгартен и добави, че все още не е получил достъп до показанията на бившите военни ръководители.

Нито Гомеш, нито Баптиста Джуниър бяха открити за коментар, отбелязва Ройтерс. В момента срещу Болсонаро се водят редица разследвания, които са близо до приключване.