Бивш полицай от Минеаполис бе осъден днес на 2 години и половина затвор за съучастничество в убийството на чернокожия Джордж Флойд през май 2020 г., съобщи говорител на съда, цитиран от Ройтерс и БТА.

Съдията Пол Магнусън от федерален окръжен съд в Сейнт Пол, град близнак на Минеаполис, произнесе присъдата срещу 39-годишния Томас Лейн по обвинение, че е лишил от граждански права Флойд, което е довело до смъртта му при опит за арест. Съдията постанови още, че след като изтърпи наказанието си, подсъдимият ще бъде поставен под специален надзор за срок от две години.

Лейн е един от четиримата полицаи, повикани на 25 май 2020 г. в магазин за хранителни стоки и опитали да задържат Флойд по подозрение, че се е опитал да купи цигари с фалшива двайсетдоларова банкнота. Тогава Флойд оказва съпротива и при боричкането старшият полицай от групата Дерек Шовин притиска с коляно към земята в продължение на повече от девет минути окования с белезници арестант, който умира.

През февруари тази година Лейн и още двама негови бивши колеги - Тоу Тао и Алекзандър Куенг - бяха признати за виновни от федерални съдебни заседатели за съучастието си в убийството на Флойд. Още не е определена дата за произнасяне на присъдите срещу Тао и Куенг.

По-рано този месец Шовин получи присъда от 21 години затвор по федерално обвинение в нарушаване на гражданските права на Флойд. Шовин вече излежава друга присъда от 22 години и половина, произнесена миналата година, по щатско обвинение в съзнателно непредумишлено убийство и други провинения.