Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че медицински растения като едногодишния пелин (Artemisia annua), предлагани като възможни лечения срещу Covid-19, трябва да бъдат изследвани първо за ефикасност и странични ефекти, съобщи Ройтерс.

СЗО добави, че подкрепя традиционната медицина, която е с научно доказан ефект, защото допълнителните алтернативни лечения носят ползи.

Надпреварата да бъде открито лечение за Ковид-19 поднови интереса към билки като едногодишния пелин. Мадагаскарският президент Андри Раджоелина възхвалява лечение на основата на това растение. Макар и билковата смес още да не е изследвана научно, няколко африкански държави обявиха, че вече са я поръчали, или че са получили поръчки за нея.

"Дори и терапиите да произлизат от традиционни практики и да са природни, много е важно ефикасността и безопасността им да бъде установена със строги клинични изпитания" - заявиха от офиса на СЗО за Субсахарска Африка.

СЗО работи с изследователски институти, за да бъде проверена клиничната ефикасност на продукти от традиционната медицина за лечение на Ковид-19.

Съобщенията за ефективността на някои традиционни средства в социалните мрежи трябва да се приемат внимателно, защото може да са лъжлива информация.

"Предлагат се много растения и субстанции, без да има минимални изисквания и доказателства за качество, безопасност и ефикасност", предупреди СЗО, като добави, че продукти, които не са изследвани сериозно могат да поставят хората в опасност, да им дадат лъжливо чувство за сигурност и да ги отклонят от предпазни мерки.