Руският президент Владимир Путин издаде указ, с който връчва на върховния лидер на Северна Корея Ким Чен-ун медал, отбелязващ 75-ата годишнина от края на Втората световна война. Това съобщи във вторник руското посолство в Северна Корея, цитирано от ТАССС.

Отличието се връчва за големия си принос за увековечаването на паметта на съветските войници, загинали през 1945 г. по време на освобождението на Корея.

"В съответствие с указ на президента на Руската федерация председателят на Държавния съвет на КНДР Ким Чен-ун беше награден с юбилейния медал "75 години от победата във Великата отечествена война 1941-1945 г." за големия си личен принос за увековечаване на паметта на загиналите и погребани съветски граждани в КНДР и грижите, които проявиха за безопасността на погребалните места и паметниците на съветските войници в Корейската народна демократична република", споделят от руската дипломатическа мисия.

Отбелязва се, че медалът е тържествено връчен на 5 май от руския посланик Александър Мацегора на външния министър на КНДР Лий Сун Гуон в конгресния дворец в Пхенян.

След церемонията по предаване на медалите руският посланик и корейският външен министър проведоха кратък разговор, "по време на който потвърдиха ангажимента да продължат активни усилия за последователно изпълнение на споразуменията, постигнати от лидерите на двете държави във Владивосток през април 2019 г., насочени към по-нататъшно развитие и укрепване на многостранното руско Корейско сътрудничество."

Според руското посолство в КНДР има 11 масови и 345 отделни гроба, в които са погребани 1375 съветски войски. В битките за освобождението на Корея през 1945 г. от рани загиват и умират над 4,7 хиляди съветски войници.

Една от основните атракции на Пхенян е Паметникът на освобождението - той се намира на хълма Моранбон в центъра на корейската столица, паметник на съветските военни, загинали в битките за освобождението на Корея от японската окупация през 1945 година.