Холандските власти са арестували и експулсирали двама предполагаеми руски агенти, заподозрени в опит за хакерска атака срещу лаборатория в Швейцария, която извършва тестове на химически оръжия за ООН, потвърди швейцарското правителство. То е извикало руския посланик, за да изрази протест, предаде Асошиейтед прес, на която се позова БТА.

Москва бързо отхвърли обвинението - поредното западно твърдение за руски шпионаж и други актове на намеса. Този път предполагаемата мишена е била лабораторията в Шпиц, която анализира проби от отравянето през март на бившия руски агент Скрипал и дъщеря му в Англия.

Официалното потвърждение дойде след като холандският в. "Ен Ер Се Ханделсблат" и швейцарският в. "Тагес Анцайгер" съобщиха, че двама руснаци, заподозрени, че са агенти на военното разузнаване ГРУ, са били изгонени от Холандия по-рано тази година в резултат на съвместно разследване на няколко европейски служби. Според медиите двамата мъже били арестувани в Хага през пролетта, по подробности не бяха съобщени.

Швейцарската Федерална разузнавателна служба вчера потвърди, че е работила активно с британските и холандските си партньори по случая, но също не разкри подробности. "Швейцарските власти знаят за случая с руските шпиони, разкрити в Хага и експулсирани от същото място", заяви в имейл говорителката Изабеле Грабер. Тя подчерта, че службата е помогнала за "предотвратяването на незаконни действия срещу швейцарска инфраструктура с критично значение", но отказа по-нататъшен коментар по случая.

Швейцарската прокуратура заяви, че "две лица, замесени в опита за хакерска атака", са били разкрити по време на по-широко разследване на предполагаем "политически шпионаж", започнало през март 2017 г.

Външното министерство на Швейцария съобщи, че е извикало руския посланик, за да протестира срещу този опит за хакерска атака и настоя Русия "незабавно да прекрати шпионските си действия на швейцарска земя".

Първият дипломат на Русия обаче се присмя на забавянето, с което подобна новина е излязла в публичното пространство, отбелязва Асошиейтед прес.

"Не мога да допусна, че подобна случка, в която са участвали специалисти от три западни страни, може да остане извън полезрението на масмедиите", заяви саркастично министърът на външните работи Сергей Лавров пред репортери след срещата с германския си колега Хайко Маас вчера в Берлин.

ТАСС цитира говорителя на руското посолство в Швейцария Станислав Смирнов, който нарече медийната информация "абсурдна измислица". "Смятаме, че това е нова антируска фалшива история, измислена от западните медии. Това е абсурдно, просто още едни безпочвени твърдения", каза той.

Холандското министерство на отбраната е отказало коментар.

През март премиерът Марк Рюте (на снимката) съобщи, че Холандия е експулсирала двама руски разузнавателни агенти - по времето на вълната от масово експулсиране на руски дипломати от западни страни в протест срещу отравянето на Скрипал и дъщеря му, припомня АП.

Говорителят на лабораторията в Шпиц Андреас Бухер отказа да коментира събитията в Холандия, но подчерта, че са взети предпазни мерки и няма загубени данни. По думите му има признаци, че тя е обект на вниманието на хакери през последните няколко месеци. Той не пожела да отговори дали лабораторията е анализирала проби, свързани със случая Скрипал, като заяви, че по договор тя е обвързана с клауза за поверителност за работата си за Организацията на ООН за забрана на химическите оръжия, базирана в Хага. По-рано тази година Лавров беше казал, че лабораторията в Шпиц анализира проби от разследването на отравянето в Англия, допълва АП.

На снимката: Централата на ОЗХО в Хага