Режимът в Иран се опитва да потуши протестите с всички сили. Германското правителство се опасява, че германските граждани могат да станат мишена на властите, и ги призовава да напуснат страната, пише на сайта си сп. "Шпигел".

От седмици Иран е разтърсен от историческа вълна от протести. Във връзка с жестокото потушаване на критични за системата протести германското правителство призова германските граждани в Иран да напуснат страната. "Съществува конкретна опасност германските граждани да бъдат произволно арестувани, разпитвани и осъждани на дълги срокове затвор", се казва в четвъртък на сайта на Федералното министерство на външните работи в Берлин. "Двойните граждани, които имат иранско гражданство в допълнение към германското, са особено изложени на риск", предупреждава Комисията.

Иран е известен с дипломацията си на заложници, пише изданието. Иранските власти отново и отново се насочват към чужденци и лица с двойно гражданство. Те са задържани по несъстоятелни обвинения и често са осъждани на дълги срокове затвор. Те често са обвинявани в шпионаж в полза на Запада или Израел. Според организации за защита на правата на човека най-малко 17 двойни граждани от Европа и Северна Америка понастоящем са задържани в Иран. Те често служат като разменна монета за режима. Напоследък управляващите в Техеран неведнъж са обвинявали чуждестранни източници за протестите в страната.

От седмици в страната е неспокойно. Въпреки масовото насилие от страна на така наречените сили за сигурност, хората продължават да излизат по улиците. Сега те вече настояват за край на Ислямската република.

Протестите продължават вече повече от шест седмици не само в Техеран, но и в други градове. Те бяха разпалени от смъртта на 22-годишната Махса Амини. Кюрдката почина в полицейския арест на 16 септември. Била е арестувана от така наречената нравствена полиция, защото се твърди, че е била облечена неподходящо. Междувременно протестите се превърнаха в най-голямото предизвикателство пред духовното ръководство от 1979 г. насам. Тогава шахът е свален в хода на Ислямската революция и е провъзгласена Ислямската република.

Силите за сигурност използват насилие срещу демонстрантите и се опитват да потушат протестите. През уикенда дори Революционната гвардия заплаши протестиращите да не излизат по улиците. Досега елитните сили не са участвали в потушаването на митингите.

Според правозащитни групи от началото на демонстрациите в средата на септември в цялата страна са били убити около 300 демонстранти, включително над 40 непълнолетни. Освен това са убити повече от 30 служители на реда. В 132 града и по-малки населени места бяха извършени над 14 000 ареста.