На срещата на върха на ЕС в края на следващата седмица няма да бъде постигнато общоевропейско решение по въпроса за миграцията, заяви днес говорителката на германското правителство Улрике Демер, цитирана от Франс прес и БТА.

На пресконференция тя подчерта необходимостта от договаряне на "двустранни и многостранни споразумения" на минисрещата в неделя, която ще бъде посветена именно на миграционния проблем.

Държавните и правителствените ръководители на страните от Европейския съюз ще се съберат на 28 и 29 юни в Брюксел. Преди това, в неделя, лидерите на някои държави от ЕС ще се срещнат, също в белгийската столица, за да обсъдят проблема с миграцията.

От минисрещата на високо равнище на 24 юни до голяма степен зависи политическото бъдеще на германския канцлер Ангела Меркел, отбелязва Франс прес.

Досега 16 държави от ЕС са потвърдили участието си в насрочената за неделя среща, съобщи говорител на Европейската комисия.

Вратите остават отворени за участието на всяка страна, която пожелае. Никой не е изключен от участие, никой не е принуден да участва, добави говорителят. Той отбеляза, че първоначално поканените са били осем държави: България, Австрия, Германия, Малта, Италия, Испания, Гърция и Франция.

Белгия, Холандия, Хърватия, Словения, Дания, Финландия, Швеция, Люксембург също са потвърдили участието си. На срещата няма да бъдат одобрявани писмено решения.

Проект на окончателната декларация от срещата обаче стана предварително известен и предизвика спорове между страните.

Вътрешният министър на Италия Матео Салвини заплаши с бойкот на срещата, защото резултатите били предварително известни и не отговаряли на очакванията му. Или ще има "ползотворно предложение" за защита на границите, за сигурността и правата на "истинските бежанци", или той щял "да бъде принуден да каже "не", цитира думите му "Ди Цайт".

Преди това той даде да се разбере, че Италия няма да приеме обратно бежанци от други страни в ЕС.

Премиерът на Италия Джузепе Конте потвърди, че ще присъства в неделя в Брюксел, след като е получил "успокоително" обаждане от германския канцлер Ангела Меркел. Това съобщи самият Конте във Фейсбук. Проектът ще бъде изтеглен, обяви Конте. Меркел го уверила, че е станало недоразумение.

Според документа, с който разполага Франс прес, страните трябвало да се обединят около решението да направят по-трудно произволното преминаване на търсещите убежище от една страна в друга: "Нямат право да избират свободно страната, в която да поискат убежище." В случай на нарушения се предвиждат санкции, а социални помощи следва да се предоставят само в съответната страна-членка на ЕС.

Бяха разкрити и други подробности от черновата на проекта:

  • ЕС да заяви, че ще "организира" лагери за мигранти извън Общността,
  • държавите по външните европейски граници да бъдат подпомогнати за връщането на незаконните мигранти политически, финансово и с експерти,
  • до 2020 г. се предлага обособяването на европейска гранична полиция с 10 000 служители
  • изразено е намерение с идването им в ЕС мигрантите да бъдат въдворявани в центрове, където да изчакват решенията по молбите им за закрила, за да се избегне възможността те да предприемат самоволни пътувания,
  • на мигрантите ще бъде наложено задължението да не напускат страната, в която са пристигнали (т.е. да не си избират страна), а ако не се подчинят, ще бъдат наказвани.