Белият дом потвърди, че след месеци на ожесточени сражения руската армия е напът да превземе град Авдеевка в Източна Украйна, предаде агенция ДПА, цитирана от БТА.

Вчера "Вашингтон пост" беше цитиран от украинските медии, че военните им части са започнали отстъпление от Авдеевка и е само въпрос на време целият град да падне под руски контрол. 

"Има опасност отбраната на Авдеевка да падне", заяви вчера във Вашингтон говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби.

"Ситуацията в момента е такава до голяма степен защото артилерийските боеприпаси на украинските сили са на привършване", каза той на пресконференция.

Руските сили атакуват все по-ожесточено украинските позиции, а Камарата на представителите на Конгреса на САЩ все още не е одобрила законопроекта за предложената от правителството на президента Джо Байдън нова военна помощ, отбелязва ДПА. Докато това не стане, Киев не може да получи артилерийските боеприпаси, от които се нуждае спешно.

Според украински наблюдатели, на които се позовава ДПА, положението на украинските сили в Авдеевка се утежнява неимоверно. По последни информации руската армия иска да превземе града, който възприема като стратегически плацдарм за установяване на пълен контрол върху Донецка и Луганска област, преди президентските избори в Русия идния месец. Има опасност Авдеевка да бъде обсадена от всички страни при напредъка на руските сили, посочват наблюдателите.

"Правим всичко по силите си, за да гарантираме, че нашите воини имат достатъчно организационни и технологични способности да спасят живота на колкото се може повече украинци", заяви вчера украинският президент Володимир Зеленски.

Джон Кърби каза, че към момента руските сили са достигнали украинските окопи пред Авдеевка и са започнали да пробиват украинската отбрана.

"Цената на бездействието на Конгреса е огромна. И тя се стоварва върху плещите на украинските войници. Конгресът трябва да одобри допълнителния законопроект за националната сигурност, без да се бави повече", призова говорителят на Белия дом.

Законопроектът вече бе одобрен от Сената (горната камара на американския Конгрес). За да бъде обаче приет окончателно, той трябва да събере достатъчна подкрепа и в Камарата на представителите (долната камара на Конгреса), която се контролира от републиканците и в която се очаква да се натъкне на трудности.