Украинските военни части започнаха частично отстъпление от Авдеевка и е само въпрос на време целият град да падне под руски контрол. За това съобщават украинските медии, като се позовават на информация на "Вашингтон пост".

Руснаците са развели своя флаг недалеч от мястото, където преди време украинският президент Володимир Зеленски си направи селфи по време на посещението в Авдеевка в края на декември, съобщава украинското издание "Страна", като цитира и военния анализатор на "Билд" Юлиян Рьопке.

"Сега градът е тактически обкръжен от Русия. Най-важната задача сега за украинците е да се измъкнат оттук живи", пише германският журналист, цитиран от украинското издание "Страна".

Според публикации в социалната мрежа Телеграм от руски военни блогъри сегашните руски позиции вече са на 70 метра от мястото, където Зеленски си е направил селфито.

Руските войски успяха да напреднат в Източна Украйна, лишавайки украинските части в Авдеевка от основния път за снабдяването им, съобщи украински военен говорител. Градът от октомври е арена на ожесточени боеве заради желанието на Москва да постигне победа преди президентските избори другия месец, предаде ДПА.

"Снабдяването на Авдеевка и евакуацията на града са усложнени, но сега се използва предварително подготвена резервна логистична артерия", каза в ефира на украинската телевизия Дмитро Лихови, говорител на войските в този участък от фронта, цитиран от БТА.

Като цяло динамиката на фронта е голяма и някои украински подразделения се наложи да се изтеглят на "по-изгодни позиции", добави той. На други места те успяха да отблъснат руските части.

От няколко дни и украински, и руски военни блогъри съобщават за постигнати пробиви от руските сили, най-вече на северозапад от тежко разрушения град. Това напредване означава, че украинският гарнизон е изправен пред сериозна заплаха от обкръжаване. Той може да бъде снабдяван единствено по черни пътища по коридор, който е широк едва малко над 3 км, пише и БТА.

Преди руското нахлуване през 2022 г. град Авдеевка, който беше промишлен център, имаше население от над 30 000 души, но сега според властите там са останали само няколкостотин души, които продължават да живеят сред развалините.

Руските войски започнаха настъплението си срещу намиращия се в Донецка област град през октомври. Авдеевка е фронтови град още от 2014 г., когато избухнаха боевете между проруските сепаратисти и украинската армия.

Според наблюдатели руският президент Владимир Путин иска да обяви превземането на града преди президентските избори в Русия в средата на март.

На фона на последните новини от фронта, британският министър на отбраната Грант Шапс съобщи, че страната му ще снабди Украйна с хиляди дронове, след като Лондон обеща, че ще подкрепя Киев "толкова дълго, колкото е необходимо", предаде ДПА.

Шапс каза, че Великобритания и Латвия заедно ще оглавят международна коалиция за осигуряването на безпилотни летателни апарати за наблюдение в реално време и морски дронове. Морските дронове представляват малки, дистанционно управлявани плавателни съдове, които се използват за разминиране, наблюдение и атаки срещу вражески кораби, информира БТА. Дроновете за наблюдение в реално време служат за откриване на вражески позиции, бронирани машини и кораби, преди да бъдат поразени. Според британското министерство въпросните дронове са се доказали като "много ефективни".

"Заедно ще осигурим на Украйна капацитета, който ѝ е нужен, за да се отбранява и да спечели тази война, за да е сигурно, че незаконните и варварски амбиции на Путин ще се провалят", обясни Шапс.

Проектът за производство на дронове, за който ще бъдат отделени 200 милиона британски лири, е част от военната помощ за Киев, обявена миналия месец от премиера Риши Сунак. Тази година тя ще достигне 2,5 британски милиарда лири. Шапс оповести плановете на Лондон часове след като стана ясно, че през последното тримесечие на миналата година брутният вътрешен продукт (БВП) на Великобритания е спаднал с 0,3%, отбелязва ДПА. Това означава, че след две поредни тримесечия на отрицателен растеж страната е навлязла в рецесия.