Белгийското дружество New Lachaussée, NLC е уличено в нарушаване на оръжейното ембарго срещу Русия, наложено със санкции на ЕС и САЩ след 2014 г., съобщи белгийската обществена телевизия Ер Те Бе Еф, цитирана от БТА.

Телевизията представи разследване по доклад от вътрешна проверка в дружеството. Уточнява се, че по сложна схема с участието на Сърбия към руско дружество в Тула доскоро са били осигурявани пратки с боеприпаси.

Уточнява се, че в собствеността на белгийския производител участват германско дружество и област Валония. След като вътрешната проверка установява все повече нарушения, е издадено нареждане тя да бъде прекратена. В доклада се съдържат данни за опити за заобикаляне на санкциите чрез дейността на представителите на белгийското дружество в Русия и в Сърбия.

Установено е, че белгийското дружество изпраща машини за производство на около пет милиона патрона годишно в Сърбия, където дейността е под контрола на държавно предприятие. Отбелязва се, че Сърбия запазва възможността си да използва произведените боеприпаси, както прецени.

От уличеното белгийско дружество са заявили, че след 2014 г. не са имали делови отношения с руска организация и са допълнили, че Сърбия е обещала да не изнася в Русия производството, получено чрез белгийските машини. Директорът на дружеството Людовик Бимар казва, че предприятието произвежда само машини за боеприпаси, а не боеприпаси.

Заради разкритията ръководителят на област Валония Елио ди Рупо е издал нареждане за незабавно спиране на лиценза на белгийското дружество за дейностите му в Сърбия като предохранителна мярка. Уличеното белгийско дружество отказва да коментира подробностите по разследването с оправданието за професионалната тайна.

Наскоро белгийските медии съобщиха, че се проверява друг случай, при който оръжие, осигурено на Украйна, бе попаднало в ръцете на бойни групи, нахлули в Русия. Все още в медиите няма данни какво е установила проверката, но бе уточнено, че при осигуряването на оръжието Белгия изрично е посочила на всяка пратка изискването то да се използва само за украинската отбрана.