Белгийските законодатели се подготвят да премахнат абортите от списъка с престъпления, включени в наказателния закон, съобщиха местни медии. Предложението е било одобрено от парламентарната комисия по правосъдие на второ четене. Според промените занапред няма да бъдат наказвани със затвор лекарите, прекъснали бременността по искане на жената, нито жената, поискала аборт.

Според действащия от 1990 г. закон в Белгия, лекарите могат да понесат наказание от три месеца до една година затвор, когато са прекъснали бременността на жена по нейно желание. Жените, прекъснали бременността си извън здравни заведения, подлежат на затвор за срок от един месец до една година.

В Белгия се отчитат средно по десетина дела на година по тези законови текстове. Ако законът бъде променен, лекарите и бременните жени ще подлежат на наказание, когато пристъпват към прекъсване на бременността извън здравно заведение. Запазва се срокът от 12 седмици от началото на бременността, за да може тя да бъде прекъсната законно.

Депутати коментират, че това не е исторически напредък за правата на жените в Белгия, но все пак е стъпка напред. Медиите отбелязват, че макар делата срещу жени и лекари в страната все още да бъдат разглеждани от съда, напоследък няма произнесени осъдителни присъди.