Инспекцията по труда в Брюксел е разкрила схема за измама със социални помощи, пренасочвани към България, съобщиха местни медии. Отбелязва се, че по случая вчера са били задържани 17 заподозрени, а щетите за бюджета се оценяват на 1,5 милиона евро.

Извършени са претърсвания в Брюксел, Антверпен и други населени места във Фландрия. Следователите са открили 15 000 евро в брой. В съобщението се уточнява, че измамата е била осъществена с кражба на самоличност и е свързана с изплащането на обезщетения за безработица.

Твърди се, че част от източените средства са били насочени към банкови сметки в България или са вложени в недвижими имоти в нашата страна.

Белгийската полиция е разпоредила да бъдат запорирани 105 банкови сметки в Белгия и е поискала сходни действия от българска страна.

През април т. г. петима българи - членове на организирана престъпна група, бяха осъдени за най-големия случай на измама със социални помощи в Англия и Уелс. По време на съдебния процес стана ясно, че бандата от три жени и двама мъже са предявили хиляди фалшиви искове към държавната служба за изплащане на помощи "Юнивърсъл кредит" (Universal Credit) за период от четири години и половина, като в резултат на това са източили на 53 милиона британски лири. Те бяха осъдени на общо 25 години и 5 месеца лишаване от свобода.