Лични данни на жители на сливенския квартал "Надежда" са били използвани от уличените във Великобритания като организирана престъпна група за измами в социалната система, потвърди говорителят на Окръжната прокуратура в Сливен Ваня Белева.

Сливенската прокуратура и обвинението във Великобритания работят съвместно по разследването на случая. То е започнато от Специализираната прокуратура у нас. Сега случаят е прехвърлен на прокуратурите в Сливен и Пловдив, обясни Белева пред БТА. Към момента е образувано досъдебно производство за пране на пари. На този етап не може да се каже колко точно са жителите на сливенския квартал, защото документите им са установени и иззети в Англия, посочи още тя.

Групата е действала между октомври 2016 г. и май 2021 г. Арестите са извършени на 5 май 2021 г. През юни 2021 г. "Юроджъст" започва да сътрудничи по искане на Лондон и да координира дейността с българските органи. В агенцията са проведени две срещи за координиране на националните разследвания и обсъждане на правното сътрудничество, включително как да се предадат на правораздавателните органи заподозрените и как да се възстановят откраднати средства.

Съвместната британско-българска група за разследването с подкрепата на "Юроджъст" е създадена през януари 2022 г. През нея са правени директни размени на доказателства, особено на данни от банките. За петимата се предполага, че са от района Сливен, тъй като за партнираща структура от българска страна "Юроджъст" посочва именно Районната прокуратура в Сливен. 

Говорителят на Окръжната прокуратура в Сливен Ваня Белева

Петима българи - три жени и двама мъже, от организирана престъпна група, бяха признати за виновни във Великобритания по случай, определен от прокуратурата като най-голямата измама в Англия и Уелс. Групата е източила 53,9 милиона лири чрез измами със социални помощи.

Бандата от три жени и двама мъже: Гюнеш Али на 33 г., Галина Николова на 38 г., Стоян Стоянов на 27 г., Цветка Тодорова на 52 г. и Патриция Панева на 26 г., - всички те българи, са предявили хиляди фалшиви искове към държавната служба за изплащане на помощи "Юнивърсъл кредит" за период от четири години и половина, съобщиха вчера BBC и Sky News. Всеки от тях е признал в съда за откраднатите повече от £50 милиона, като са се признали за виновни за извършване на измама и за пране на пари.

Замесените в най-мащабната схема за точене на социалната система на Острова са добре познати сред българите там. Един от тях - Гюнеш Али, се е подвизавал като Венци Делукса. Всички от престъпната група се движели с охрана и скъпи коли.

Сред опарените от бизнеса на петимата, пробили социалната система на Великобритания, са и хиляди българи. Елена Михайлова е собственик на счетоводна кантора от над 20 години в Лондон и познава част от ощетените, защото те първо отивали при нея. Всички искали едно - да кандидатстват и да получат пари от системата "Юнивърсъл кредит". Това е месечна помощ, която се отпуска на хора с ниски доходи. Голяма част от желаещите българи обаче не разполагали с нужните документи. 

"Процедурата е следната - когато искат да кандидатстват, трябва да подадат документи. Идват при мен - аз проверявам тяхната ситуация, казвам им, че нямат право и оттам те отиваха при въпросната Галя и Али Гюнеш, по-известен като Венци Делукса. От тези хора знам впоследствие, че са плащали по 5000 паунда, за да им бъдат издавани фалшиви документи и да могат да получават "Юнивърсъл кредит", разказа пред БНТ Елена Михайлова.

Социалните плащания на месец са 244 паунда за дете, за семейство с две-три деца сумата е до 2800 паунда, поема се и до 65 на сто от наема. Веднъж дали по 5000 паунда, те получават социалните плащания едва до шестия месец, а след това парите потъват в джобовете на петимата. Разследващите са намерили куфари с пари, разпространено бе и видео, на което участниците подхвърлят солидно количество банкноти.

Иззета е и луксозната кола на Галина Николова. "Галя я познавам лично. Тя и Венци Делукса, който е добре познат тук, се движат с охрана, със страхотни марки автомобили, с офиси в злато. Виждала съм хора с писма за по 30-40 000 паунда, които трябва да връщат", разказа още Михайлова. 

След разплитането на схемата на Острова 33-годишният Гюнеш Али се е върнал в България и е екстрадиран от българските власти обратно във Великобритания през февруари миналата година. Първоначално Окръжният съд в Пловдив отказва да предаде мъжа заради непълна информация.

"Информацията в самата заповед за арест е изключително лаконична и недостатъчна, за да бъде преценено дали тази информация отговаря на законовите критерии", обясни Галин Гавраилов, заместник-окръжен прокурор на Пловдив на 30 април 2022 г.