Предвиждаше се да бъде официално подписано Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (СЕТА).

"Канада е готова да подпише това важно споразумение, когато Европа е готова", заяви Алекс Лорънс, говорител на канадското министерство на международната търговия.

Очакваше се премиерът Джъстин Трюдо да излети снощи за Брюксел, за да сложи подписа си под споразумението за свободна търговия. Пътуването му обаче засега се отлага, тъй като Белгия не можа да постигне компромис между районите и провинциите си – по-специално Валония, някои от които са против сделката.

Дори след като в деня, обявен за краен срок, Брюксел официално обяви, че не е в състояние да подкрепи СЕТА, правителството на Канада ооще се надяваше, че церемонията за подписване на споразумението ще се състои днес

В самата Белгия преговорите продължаваха до късно снощи, но доведоха до обща позиция, призна външният министър Дидие Рейндерс, цитиран от Франс прес.

Участниците решиха да продължат преговорите си тази сутрин.

"Постигнахме голям напредък, но още не сме готови. Ще продължим утре, но сме близо до споразумение", каза снощи Оливер Паш, лидер на белгийската германоезична общност, наброяваща 76 000 души..