Военни подразделения от Беларус се завърнаха днес у дома от Русия, където се обучаваха как да използват тактическата ракетна система "Искандер" за изстрелване на ядрени оръжия, съобщи министерството на отбраната в Минск, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Съобщението беше направено точно 4 седмици, след като руският президент Владимир Путин каза, че Русия ще разположи тактически ядрени оръжия в съседна Беларус, изпращайки предупредителен сигнал към НАТО във връзка с военната му подкрепа за Украйна.

В началото на февруари Беларус каза, че въоръжените й сили са започнали автономно управление на мобилните управляеми ракетни системи, които Русия вече беше предоставила.

Но когато на 4 април военните подразделения бяха изпратени за допълнителна подготовка в Русия, Минск даде да се разбере, че обучението им ще включва "поддръжка и използване на тактически ядрени бойни глави на защитната ракетна система "Искандер".

Тези подразделения се завърнаха днес в Беларус, уточни отбранителното ведомство в "Телеграм".

Русия не е обявила ясен график за прехвърляне на тактически ядрени оръжия в Беларус, но Путин каза, че изграждането на силози за съхраняването им трябва да приключи до началото на юли.

Това ще бъде първото разполагане на част от руския ядрен арсенал извън границите на страната след разпадането на СССР през 1991 г.