Президентът на САЩ Джо Байдън ще каже на американците, че неговият предшественик Доналд Тръмп носи изключителна отговорност за смъртоносната атака срещу Капитолия на 6 януари 2021 г., съобщи Белият дом.

Байдън и вицепрезидентът Камала Харис, и двамата демократи, ще говорят в четвъртък сутринта в Капитолия на САЩ, една година след като тълпа поддръжници на Тръмп нахлу в сградата на Конгреса в опит да бъде осуетено удостоверяването на резултатите от президентските избори, които Тръмп загуби от Джо Байдън.

Речта в четвъртък идва, след като Байдън прекара месеци в насърчаване на американците да се обединят срещу пандемията COVID-19 и да се възстановят заедно след метеорологичните бедствия.

В четвъртък Байдън ще "изложи значението на случилото се в Капитолия и изключителната отговорност, която президентът Тръмп има за хаоса и касапницата, които видяхме, и той насилствено ще отблъсне лъжите, разпространявани от бившия президент в опит да подведе американския народ и неговите собствени поддръжници, както и да отвлече вниманието от ролята му в случилото се", каза прессекретарят на Белия дом Джен Псаки.

Тръмп отмени пресконференцията в имението си Мар-а-Лаго във Флорида, която беше насрочена за четвъртък вечерта, като определи разследването на Камарата на представителите за атаките като "пристрастно и нечестно" и набеди медиите, които са негова любима мишена.

Междувременно главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд обеща да държи отговорен всеки замесен в щурма срещу Капитолия, предаде Ройтерс.

Министерството на правосъдието е повдигнало до момента обвинения на над 725 души, вариращи от буйно поведение до нападения срещу полицията. От тях около 165 пледираха "виновни" и най-малко 70 бяха осъдени.

Министерството на правосъдието остава ангажирано да подведе под отговорност всички извършители на нападението срещу нашата демокрация, заяви Гарланд в навечерието на годишнината от щурма.