Президентът на САЩ Джо Байдън откри срещата на върха на НАТО във Вашингтон, като подчерта важното значение на алианса и международната стабилност, съобщава БТА.

На фона на множащите се призиви да се оттегли от президентските избори в САЩ през ноември след неубедителното си представяне в телевизионните дебати с кандидата на републиканците Доналд Тръмп в края на миналия месец, демократът Байдън използва речта си, за да противопостави външнополитическите си възгледи на тези на своя съперник, отбелязва Би Би Си.

Франс прес посочва, че срещата на върха преминава в сянката на Тръмп, въпреки че той не присъства, тъй като много от съюзниците се притесняват за бъдещето на НАТО, ако човекът, който нарече алианса "отживелица" и заплаши да не защитава онези държави, които не дават достатъчно пари за отбрана, се върне в Белия дом.

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК >>

Байдън говори на тържествена церемония за отбелязване на 75-ата годишнина от създаването на НАТО. Тя се състоя в Аудитория "Андрю Мелън" - залата, в която Северноатлантическият договор е подписан на 4 април 1949 година. От думите му стана ясно, че Съединените щати и редица други държави от НАТО ще изпратят през следващите месеци на Украйна десетки системи за противовъздушна отбрана, включително най-малко четири системи "Пейтриът", каза в речта си Байдън.

Съгласно изявлението САЩ, Германия и Румъния ще изпратят на Украйна допълнителни батареи "Пейтриът", а Нидерландия и други страни ще предоставят компоненти за "Пейтриът" за сглобяването на още една батарея. Италия ще предостави система за противовъздушна отбрана САМП/Т (SAMP/T). Други съюзници, в това число Канада, Норвегия, Испания и Великобритания, ще предоставят редица други системи, за да помогнат да Украйна да разшири зоната на покритие. Тези системи включват NASAMS, HAWK, IRIS T-SLM, IRIS T-SLS и Gepard. Други държави са се съгласили да предоставят боеприпаси за тези системи.

Снимка: БТА/АП

Призовавайки за по-голяма подкрепа от страна на своите западни съюзници, Киев настоява по-конкретно да получи именно повече средства за противовъздушна отбрана, за да може да отблъсне руските нашественици. Пристигайки във Вашингтон, украинският президент Володимир Зеленски обяви, че ще се бори за вземането на силни решения в подкрепа на страната му, като спомена изрично за "повече средства за противовъздушна отбрана и повече (изтребители) Ф-16".

Той призова американските политически лидери да не чакат резултата от президентските избори в САЩ през ноември, за да предприемат решителни действия в помощ на страната му срещу руската инвазия, предаде Ройтерс.

Снимка: БТА/АП

"Всички чакат ноември. Американците чакат ноември, в Европа, Близкия изток, в Тихия океан, целият свят е обърнал поглед към ноември, а честно казано и (руският президент Владимир) Путин чака ноември", заяви Зеленски, говорейки в Института "Роналд Рейгън" преди срещата на върха на НАТО.

"Време е да излезем от сянката, да вземем твърди решения /.../ да действаме, а не да чакаме ноември или някой друг месец", допълни той.

Снимка: БТА/АП

Зеленски каза, че не може да предскаже какво ще направи Доналд Тръмп, ако бъде избран за втори мандат като президент на САЩ през ноември, като добави, че не познава добре Тръмп, но се надява подкрепата на Америка за Киев да не се промени.

"Не го познавам много добре. Не знам. Имах срещи с него и то добри срещи, когато беше президент/.../ но не минахме през войната с него", каза Зеленски, говорейки на английски език без преводач, по време на проява в Института "Роналд Рейгън" във Вашингтон. "Не мога да ви кажа какво ще направи той, дали ще бъде президент на САЩ. Не знам".

Снимка: БТА/АП

По-късно Зеленски благодари на съюзниците от НАТО, които обещаха повече въздушна отбрана, за да помогнат на Украйна да се защити от руските дронове и ракетни атаки, отбелязва ДПА.

"Благодарен съм на нашите партньори /.../ за приетата решителна декларация в подкрепа на системата за противовъздушна отбрана на Украйна за защита на нейните хора, градове и критична инфраструктура", написа той в "Екс".

При официалното откриване на срещата на високо равнище на НАТО във Вашингтон, на която присъства и Зеленски, президентът Байдън обяви новата военна подкрепа за Украйна.

Снимка: БТА/АП

"Русия няма да победи", заяви категорично президентът на САЩ в дългоочакваната си реч, след като четири месеца преди президентските избори възникнаха въпроси за способността му да отстоява политическата линия на демократическия лагер, отбелязва Франс прес.

"Допълнителните системи "Пейтриът", SAMP/T и IRIS-T SLM, както и други тактически системи за противовъздушна отбрана, предоставени на Украйна от партньорите, ще ни помогнат да унищожаваме руски дронове и ракети и да защитаваме по-добре украинците от руския въздушен терор, като например вчерашната жестока атака срещу главната ни детска болница", отбеляза Зеленски.