Оттеглящият се генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг беше удостоен с най-високото гражданско отличие на САЩ - Президентския медал на свободата, предаде ДПА.

Медалът му беше връчен лично от американския президент Джо Байдън на церемонията по откриването на срещата на високо равнище на отбранителния алианс във Вашингтон.

"Г-н секретар, Вие направлявахте този съюз през един от най-важните периоди в неговата история", заяви Байдън. "Когато започна войната на Русия в Украйна, Вие не се поколебахте. Днес НАТО е по-силна, по-умна и изпълнена с повече енергия, отколкото когато започнахте", каза Байдън пред Столтенберг. "И един милиард души в Европа и Северна Америка - всъщност в целия свят - ще жънат плодовете на вашия труд през следващите години под формата на сигурност, възможности и по-голяма свобода", допълни той.

Байдън похвали "спокойния темперамент" на Столтенберг и го определи като "човек на честта и интелектуалната дисциплина", а също като "отличен дипломат".

Столтенберг ръководи алианса от 2014 г. През октомври той ще предаде поста на бившия нидерландски премиер Марк Рюте.

Снимка: БТА/АП

В началото на срещата на върха на НАТО Йенс Столтенберг разговаря и с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън. Двамата обсъдиха вчера важните решения, които ще вземат съюзниците на форума, включително за изпълнението на най-амбициозния план за укрепване на колективната отбрана от поколения и за подкрепата за увеличаването на капацитета на отбранителната промишленост на алианса. Те ще помогнат на алианса да повиши способността си да се защитава срещу настоящи и бъдещи заплахи, се отбелязва в изявлението.

Блинкън и Столтенберг приветстваха значителния напредък по отношение на по-справедливото разпределение на разходите в НАТО, като сега вече над две трети от съюзниците отделят за отбрана поне 2 процента от своя брутен вътрешен продукт.

Снимка: БТА/АП

Двамата обсъдиха също очакваните на предстоящото в четвъртък заседание на Съвета НАТО-Украйна решения за приемане на "Мост за членство" на Украйна - план за по-нататъшно сближаване на бившата съветска република със западния военен съюз - и за укрепване на отбранителния капацитет на страната, за да може да се защитава срещу руската агресия сега и в бъдеще, казаха още от Държавния департамент.

Генералният секретар на НАТО пристигна във Вашингтон в понеделник, когато се срещна с министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин.