Президентът на САЩ Джо Байдън произнесе реч във Варшава по повод първата година от войната в Украйна, в която декларира, че американската подкрепа към страната ще продължи, а НАТО е по-единен от всякога. Той подчерта още, че Западът не заговорничи да атакува Русия.

Байдън обяви, че по-късно през тази седмица САЩ и партньорите им ще обявят нови санкции спрямо Москва заради инвазията в Украйна.

Президентът на САЩ констатира, че Киев се държи цяла година след началото на инвазията на Русия, а руският президент Владимир Путин е подценил Украйна, предаде Ройтерс.

"Преди година светът се готвеше за падането на Киев. Тъкмо се връщам оттам и мога да кажа - Киев се държи! Киев е горд! Киев остава силен, с високо изправена глава и най-важното - остава свободен! Една година по-късно ние знаем отговора - ще бъдем силни, ще бъдем обединени и светът няма да гледа по друг начин! Заставаме зад правото на хората да живеят свободно! Заставаме зад демокрацията!", заяви американският президент в историческия Кралски замък в полската столица пред ликуваща публика от поляци и украински бежанци.

Байдън каза още, че "жаждата" на руския президент Владимир Путин за "земя и власт" се е сблъскала не само с украинските въоръжени сили, а и с "желязната решимост на американците".

"Украйна никога няма да се превърне в победа за Русия. Никога", зарече се президентът на САЩ.

Американският лидер предупреди, че предстоят "тежки и изпълнени с горчивина дни", но САЩ и съюзниците им "ще пазят гърба на Украйна още дълго", предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

В същото време Байдън подчерта, че Западът няма намерение да унищожава Русия.

"Още веднъж се обръщам към руския народ. САЩ и европейските държави не се стремят да установят контрол над Русия или да я унищожат. Западът не планира да напада Русия", декларира американският президент.

Снимка: БТА

Подчерта и единството на НАТО.

"Трябва да имаме сигурност в Европа, това е толкова ясен и основен въпрос. НАТО е единственият най-резултатен съюз и бих казал, че е може би най-резултатният съюз в цялата история. Година по-късно от инвазията на Русия, бих казал, че НАТО е по-силен от всякога", каза още американският президент.

"Нека няма съмнение, че ангажираността на САЩ към НАТО и член 5 е твърда като камък", каза Байдън в речта си във Варшава, като имаше предвид члена от Северноатлантическия договор, според който нападението срещу една страна членка на съюза е нападение срещу всички такива.

"Всеки член на НАТО знае това. И Русия също го знае: атаката срещу един е атака срещу всички", заяви Байдън. 

Снимка: БТА

"Да, ние бихме отстоявали суверенитета на Украйна и го направихме... да, ние бихме отстоявали демокрацията и го направихме", добави Байдън, визирайки подкрепата на САЩ и съюзниците им за Украйна.

"Демокрациите по света ще пазят свободата днес, утре и завинаги", каза още американският президент

Той анонсира, че САЩ ще бъдат домакин на срещата на НАТО следващата година, когато съюзът навършва 75 години, предаде Ройтерс.

Речта на Байдън в Кралския дворец във Варшава беше произнесена часове след годишното обръщение на президента на Русия в руския парламент, в което Путин обяви, че Москва замразява участието си в договора за контрол над въоръжението с ядрени бойни глави. Байдън критикуваше Путин в цялата си реч, но не спомена нищо за преустановяването на действието на "Нов СТАРТ".

В сряда американският президент ще се срещне с лидери от така наречената "Букурещка деветка" - страните-членки от източния фланг на НАТО, част от който е и България.

Преди него в речта си Анджей Дуда призова лидерите на западните държави да са твърди в подкрепата си за Украйна, предаде Ройтерс.

Снимка: БТА

"Призовавам всички европейски държави, държави от НАТО, да покажат солидарност с Украйна, да осигурят военна подкрепа за Украйна, така че те (украинците) да има с какво да се сражават, не се колебайте да осигурите тази подкрепа", каза Дуда преди речта на Байдън.

Американският президент пък благодари на Полша и я нарече голям съюзник. Полша има най-дългата граница с Украйна, оттам минава транспортирането на оръжия за Киев, а в страната живеят около 2,5 млн. украински бежанци, припомня БНТ.

Снимка: БТА