Американският президент Джо Байдън заяви, че САЩ не обсъждат съвместни ядрени учения с Южна Корея. Изявлението му беше в противоречие с изказване на южнокорейския президент Юн Сук-йол, направено в момент на нарастващо напрежение със Северна Корея, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Попитан от репортери в Белия дом дали обсъжда съвместни ядрени учения с Южна Корея, Байдън отговори: "Не".

Юн заяви в публикувано вчера интервю за в. "Чосун илбо", че САЩ и Южна Корея обсъждат евентуални съвместни учения с използване на американски ядрени средства.

"Ядрените оръжия принадлежат на Съединените щати, но планирането, обменът на информация, ученията и обучението трябва да бъдат провеждани съвместно от Южна Корея и Съединените щати", каза той и посочи, че Вашингтон също така се отнася "доста положително" към идеята.

Коментарите на Юн бяха публикувани ден след като севернокорейските държавни медии съобщиха, че лидерът на КНДР Ким Чен-ун е призовал за разработване на нова междуконтинентална балистична ракета и значително увеличаване на ядрения арсенал на Пхенян. Миналата седмица Ким определи Южна Корея като "несъмнен враг" и представи нови военни цели.

През последната година Северна Корея извърши рекорден брой ракетни изпитания, а миналата седмица нейни дронове прелетяха над Южна Корея.

Пхенян изстреля балистична ракета с малък обсег край източното си крайбрежие в рядко срещан оръжеен тест късно през нощта на Нова година.

На фона на разговорите за собственото ядрено въоръжение на Южна Корея, от своя страна Юн Сук-йол заяви, че поддържането на Договора за неразпространение на ядрените оръжия остава важно.

Сеул не се отказва от думите си

Малко след изявлението на Байдън обаче от канцеларията на южнокорейския президент съобщиха, че Южна Корея и САЩ обсъждат съвместно планиране и осъществяване на американски ядрени операции за противодействие на Северна Корея.

Говорителят на Юн каза, че Байдън "не е имал друг избор, освен да отговори с "не", защото е бил попитан просто дали двете страни са "обсъждали ядрени учения", а съвместни ядрени учения могат да бъдат провеждани само между ядрени държави.

"За да се отговори на севернокорейския ядрен арсенал, двете страни обсъждат начини за споделяне на информация за използването на притежаваните от САЩ ядрени оръжия, както и за съвместно планиране и съответно за съвместното им използване", посочи в изявление говорителят на южнокорейският президент.

Вашингтон обаче държи на своето

Високопоставен служител на американското правителство повтори изразената от Байдън позиция, като каза, че съвместни ядрени учения със Сеул "биха били много трудни", защото Южна Корея не е ядрена държава.

В същото време двете съюзни страни се стремят към засилен обмен на информация, съвместно планиране и симулации на отговор на кризи.