Южна Корея е вдигнала във въздуха бойни самолети и щурмови хеликоптери и е произвела предупредителна стрелба, след като севернокорейски дронове са нахлули във въздушното ѝ пространство днес, предаде Ройтерс, като се позова на южнокорейските въоръжени сили.

Южна Корея е установила, че дроновете са дошли от Северна Корея, прекосявайки т. нар. военна демаркационна линия между двете страни. Те са били засечени в небето над град Гимпо в западната част на Южна Корея около 10:25 местно време, съобщиха въоръжените сили.

Лек щурмови самолет Кей Ей-1 се е разбил малко след като е излетял от базата си, за да противодейства на дроновете, каза служител от южнокорейското министерството на отбраната. Двамата пилоти са успели да напуснат самолета преди той да се разбие и са откарани в болница, предаде БТА.

Министерството на транспорта на Южна Корея съобщи, че по молба на военните са били временно спрени полетите от летищата в Инчон и Гимпо. Полетите са били преустановени за около час и летищата вече отново работят, каза служител от министерството.