Президентът на САЩ Джо Байдън обяви в понеделник в интервю за телевизия NBC, че планира да се кандидатира отново за президент на изборите през 2024 г., но все още неговият екип не е готов да го обяви официално.

Байдън е на 80 и ще бъде на 86 в края на втори четиригодишен мандат

ТВ водещия на "Тодей" Ал Рокър извади коментара на Байдън преди годишното хвърляне на великденски яйца в Белия дом. Събитието включва хора, които търкалят ярко боядисани твърдо сварени яйца на моравата на Белия дом с лъжици на Великденски понеделник и Рокър попита Байдън дали планира да участва в търкалянето на яйца след следващите президентски избори през 2024 г.

"Планирам още поне три или четири кифлички с великденски яйца", каза Байдън. Вероятно осъзнавайки, че това би означавало, че е напуснал поста си по средата на втория мандат, той добави: "Може би пет, може би шест, какво, по дяволите?" Когато Рокър помоли президента да даде подробности, Байдън отговори:

"Планирам да се кандидатирам отново, но все още не сме готови да го обявим."

Помощниците на Байдън казаха, че официално съобщение може да дойде този месец, след края на първото тримесечие за набиране на средства. Това е около времето, когато Барак Обама - за когото Байдън беше вицепрезидент - официално стартира своята кампания за преизбиране през 2012 г.

NBC News посочва, че неговите съветници планират "окончателните решения", свързани с кампанията. Според източници на телевизията, Байдън не бърза с официалното обявяване, тъй като нито един "основен претендент от Демократическата партия" не е заявил намерението си да се кандидатира срещу него.

Досега само Робърт Ф. Кенеди младши и кандидатът на Демократическата партия за първичните избори през 2020 г. Мариан Уилямсън обявиха, че ще се изправят през настоящия президент във вътрешнопартийната надпревара.