Основателят на платформата "Уикилийкс" Джулиан Асандж се е разболял и не се яви пред Висшия съд в Лондон днес, в първия ден на изслушването по окончателното му обжалване на екстрадицията му от Великобритания в САЩ. Адвокатът му обаче обяви, че подзащитният му е застрашен от "крещящ отказ от правосъдие", ако бъде екстрадиран в САЩ, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

52-годишният Асандж е изправен пред екстрадиция в САЩ заради предполагаем заговор за получаване и разкриване на информация за националната отбрана след публикуването на стотици хиляди изтекли документи, свързани с войните в Афганистан и Ирак. Той прекара седем години, укривайки се от властите, в посолството на Еквадор в британската столица, преди да бъде изведен от там. От април 2019 г. той е държан в строго охранявания затвор "Белмарш" в Югоизточен Лондон.

В решението си от януари 2021 г. тогавашният окръжен съдия Ванеса Барайцър заяви, че Асандж не трябва да бъде изпращан в САЩ, позовавайки се на реален риск от самоубийство, като същевременно се произнесе срещу 52-годишния австралиец по всички останали въпроси.

Адвокатите на Асандж сега искат от Висшия съд разрешение да оспорят отхвърлянето на други части от делото му срещу екстрадиция.

В началото на двудневното заседание днес адвокатът на Асандж Едуард Фицджералд заяви, че клиентът му е преследван за "обикновена журналистическа практика".

"Той е преследван за това, че следва обичайна журналистическа практика за получаване и публикуване на класифицирана информация, информация, която е както вярна, така и от очевиден и значим обществен интерес", каза пред съда адвокатът.

По-късно Фицджералд определи делото като "безпрецедентно от правна гледна точка преследване" и заяви, че Асандж е изправен пред "реална опасност от крещящ отказ от правосъдие", ако бъде екстрадиран.

В писмените си изложения Фицджералд заяви, че ако Асандж - който не присъства на изслушването поради заболяване - бъде екстрадиран, той ще се сблъска в САЩ със съдебен процес с "опорочени доказателства" и съдебни заседатели, които са "непоправимо предубедени от публичните обвинения срещу него, отправени от всички от президента надолу".

В първия ден на заседанието присъстваха десетки журналисти и представители на обществеността, а десетки поддръжници на Асандж се събраха пред сградата на съда в центъра на Лондон още в 8 ч. сутринта.

Изслушването трябва да приключи утре, а решението дали Асандж може да подаде жалба, се очаква на по-късна дата.

Миналата седмица неговата съпруга Стела Асандж предупреди, че той "ще умре", ако бъде екстрадиран в САЩ. "Здравословното му състояние се влошава както психически, така и физически. Животът му е изложен на риск във всеки един ден, прекаран в затвора", каза тя.