Президентът на САЩ Джо Байдън призова републиканските политици да спрат да се "заиграват" със заплахата от спиране на работата на федералното правителство, ден след като Конгресът на САЩ прие временно споразумение за избягване на подобен сценарий, предадоха световните агенции.

"Стига толкова", призова Байдън, който добави, че е "уморен от опасни игри", в телевизионно обръщение, произнесено след приемането на извънредната мярка, която отлага с 45 дни крайния срок за спиране на работата на правителството, докато републиканци и демократи водят тежка борба за бюджета.

"При никакви обстоятелства не можем да допуснем прекъсване на американската помощ за Украйна", заяви Байдън в изказване от залата "Рузвелт". "Разполагаме с време, не много време и има огромно чувство за спешност", добави той, като отбеляза, че законопроектът за финансиране е с продължителност само до средата на ноември. Байдън призова Конгреса да договори възможно най-скоро пакет от помощи.

САЩ няма да изоставят Украйна във войната срещу Русия, въпреки че в сделката за избягване на парализата на федералното правителство не беше включена допълнителна помощ за Киев, подчерта Байдън. "Искам да кажа на нашите съюзници, на американския народ и на народа на Украйна, че можете да разчитате на нашата подкрепа. Ние няма да изоставим" Украйна, заяви той в телевизионно обръщение.

По-рано днес говорителят на украинското външно министерство Олег Николенко обяви, че Киев работи със САЩ, "за да гарантира, че новото решение за американския бюджет, което ще бъде взето през следващите 45 дни, ще включва нови средства за подпомагане на Украйна".

"Тази ситуация няма да попречи на потока от помощи да продължи да пристига в Украйна", увери той.

Международната подкрепа е от решаващо значение за Украйна в борбата срещу Русия. САЩ са най-големият донор за Киев, като от февруари 2022 г. насам са отпуснали около 110 млрд. долара под формата на гражданска и военна помощ.

САЩ избегнаха парализата на федералната си администрация в последния момент, като Сенатът прие извънредна мярка само три часа преди крайния срок. Тя обаче изключва помощта за разкъсваната от война Украйна, поискана от Белия дом.

Предстои американските конгресмени да разгледат отделен законопроект за военна и хуманитарна помощ за Украйна в размер на 24 млрд. долара, която президентът Джо Байдън искаше да бъде включена в бюджета. Според американските медии гласуването може да се състои в началото на следващата седмица.

Малка група републикански конгресмени, поддръжници на експрезидента Доналд Тръмп, отказват да отпуснат каквато и да е нова помощ за Киев с аргумента, че тези средства трябва да бъдат насочени към овладяване на миграционната криза.