Американският президент Джо Байдън заяви, че възнамерява да поиска от Конгреса допълнителни средства за разработването на нова ваксина срещу коронавируса, тъй като учените отново регистрират вълни на заболяването, а броят на хоспитализираните се увеличава, макар с по-бавни темпове отпреди, предаде Асошиейтед прес.

"Подписах предложението, което ще внесем в Конгреса", каза Байдън пред журналисти край езерото Тахо, където е на почивка цитиран от БТА.

На 11 август Белият дом отправи искане към Конгреса за отпускането на допълнителни 40 милиарда долара, но в документа не се споменаваше нищо за COVID-19. Средствата бяха предвидени за предоставяне на нова помощ на Украйна, попълване на федералните фондове на САЩ за бедствия, засилване на контрола по южната граница с Мексико, както и за ограничаване разпространението на смъртоносния наркотик фентанил, отбелязва АП.

Миналата есен правителството на Байдън поиска 9,25 млрд. долара за борба с коронавируса, но Конгресът отхвърли искането.

През последната седмица на юли в САЩ са били хоспитализирани 9056 души, заразени с COVID-19, което представлява увеличение с около 12% спрямо предходните седем дни.

Тези числа обаче са далеч по-малки отколкото при предишните пикове. В началото на януари например хоспитализациите на седмична база достигнаха 44 000, а по време на вълната от Омикрон в началото на миналата година бяха регистрирани около 150 000 пациенти, настанени на болнично лечение, припомня АП.

В САЩ вече очакват актуализирани ваксини срещу COVID-19, които съдържат една версия на щама Омикрон, наречена XBB.1.5. Това е важна промяна в сравнение с настоящите комбинирани ваксини, които смесват оригиналния щам на коронавируса с най-разпространените варианти на Омикрон от миналата година. Винаги обаче ще има нужда от актуализирани ваксини, тъй като вирусът продължава да мутира.

Хората би трябвало да могат да се ваксинират следващия месец за препарата, който властите се надяват да бъде ежегодна есенна ваксина срещу COVID-19.

Фармацевтичните компании "Пфайзер", "Модерна" и по-малкият производител "Новавакс" подготвят дози от актуализираната ваксина XBB, но американската агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA) ще трябва да одобри всяка от тях, а след това Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) трябва да издадат препоръки за използването им.