Миналата седмица "руски елементи" заели позиции източно от река Ефрат, която бележи уговорената с Русия зона за деескалация, "в зона, където се бяхме споразумели, че могат да отидат", но твърде много се доближили до позициите на американските войници, заяви Матис, цитиран от Франс прес и БТА. 

След разговори между шефа на генералния щаб на въоръжените сили на САЩ генерал Джо Дънфорд и руския му колега генерал Валерий Герасимов "тези елементи се оттеглиха, а ние също леко отстъпихме", посочи министърът.

"Този път изглежда нещата се решиха чрез телефонната връзка за деескалация" между САЩ и Русия и сме в стабилна тенденция", заключи Матис.

Той не уточни кога се е случил този инцидент, но в четвъртък генералният щаб на САЩ публикува кратко изявление за телефонен разговор между двамата генерали в който са били обсъдени "Сирия и други теми от общ интерес".

Според американски представител руските наемници постепенно се настанили в тази зона в близост до Дейр аз Зур в Източна Сирия. Когато започнали да копаят стрелкови гнезда намиращите се в зоната американски войници започнали да се безпокоят, уточни пожелалият анонимност представител.

Новият инцидент идва по-малко от два месеца след атака в същия район срещу щаба на бунтовническите Сирийски демократични сили, съставени от сирийски араби и кюрди. В сградата имало американски войници и те предупредили коалицията, която отвърнала с въздушен удар, в който са убити между 100 и 200 души, включително руски граждани. Припомняйки тази атака, Матис сега заяви, че тя е била извършена от "руски наемници". Това е първият път, в който той обвинява пряко Русия за тази атака, отбелязва АФП.