Десетки хиляди хора от автономната област Страната на баските в Испания образуваха жива верига, дълга близо 202 км, за да призоват да им бъде дадено право да организират референдум за независимост, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В испанската конституция, която от 1978 г. след края на диктатурата на Франсиско Франко, е записано, че страната е неделима. Миналогодишният опит на Каталуния да организира референдум за отделяне беше посрещнат със сурови правни действия.

Жена носи шапка, на която на баски пише: "Наше право е да решим". Това е и мотото на протеста

Снимка: БТА

На 1 юни бившият премиер от Народната партия Мариано Рахой, който беше критикуван за подхода си към каталунската криза, беше свален с вот на недоверие и постът му зае лидерът на Испанската социалистическа партия Педро Санчес.

Санчес призова за нови преговори с каталунското ръководство.

Макар повечето хора в Страната на баските, в която има високо равнище на самоопределение и която подобно на Каталуния си има свой език и култура, да не подкрепят отделянето от Испания, мнозина смятат, че населението трябва да получи право на референдум.

Живата верига се изви и по морския (океанския) бряг

Снимка: БТА

Протестът с живата верига беше организиран от баската организация "Гуре еску даго" ("В наши ръце") и стигна от Сан Себастиан до баския парламент във Витория.

Испанските власти поддържат становището си, което беше подкрепено и от конституционния съд, че всякакви референдуми за независимост на региони са незаконни.

Демонстрантите държат флага на Страната на баските на плажа "Ла Конча" в Сан Себастиан

Снимка: БТА

Референдумът на 1 октомври за отделяне на Каталуния от Испания и последвалата едностранно обявена от регионалното каталунско правителство независимост подтикнаха Мадрид да поеме контрола над областта и да арестува държавните служители, свързани с гласуването.

Снимка: БТА