Бащата на задържания беларуски опозиционен журналист Роман Протасевич заяви днес, че е ясно, че синът му е бил подложен на физическо насилие, за да "признае" във видеозапис, разпространен от режима в Минск, че е организирал протести в Беларус, предаде Франс прес.

"Ясно е, че той е бил подложен на физическо насилие, защото можете да видите следи от нанесен побой по лицето му", заяви за Франс прес Дмитрий Протасевич. Според него няколко зъба на сина му Роман липсвали.

"Той беше много нервен. Говореше по нетипичен за него начин. Той никога не говори така. Ясно е, че той четеше нещо, което са му казали да прочете", заяви Дмитрий Протасевич.

Той разказа, че е говорил със сина си в събота - ден преди Роман Протасевич да се качи на самолет от Атина за Вилнюс, който беше отклонен от полета си към Минск и там журналистът и приятелката му бяха задържани.

"Нямаме никакви новини от него. Не знаем къде е, в какво състояние е, как се чувства", заяви бащата на Роман Протасевич.

Лидерите на ЕС решиха вчера да преустановят въздушните връзки с Беларус и призоваха европейските авиокомпании да не прелитат над беларуското въздушно пространство. Те призоваха също така Минск да освободи Роман Протасевич и неговата приятелка София Сапега.

А днес председателят на Европейския парламент Давид Сасоли предложи по европейските летища да бъдат поставени снимки на задържания след принудителното приземяване на самолет на "Райънеър" в Минск беларуски опозиционен журналист. Според Сасоли това би било израз на съпричастност и положителен жест. По неговите думи това би показало, че ЕС няма да изостави Протасевич.

Председателят на ЕП приветства стъпките, одобрени снощи от Европейския съвет. Решението на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС предвижда разширяване на списъка със санкциите и въвеждането на нови санкции срещу Беларус.