Сирийският президент Башар ал Асад прекъсна днес своя реч в парламента след кратко падане на кръвното му налягане, предаде Асошиейтед прес.

Асад, на 54, бе говорил в продължение на половин час, когато започна да изглежда уморен и на два пъти прекъсна речта си, за да пие вода от поставена пред него чаша. Той говореше за американските санкции срещу Сирия и за икономическата криза в опустошената от войната страна, когато заяви пред депутатите: "Кръвното ми падна и имам нужда от вода". Малко след това той каза: "Трябва да седна за минутка, ако не възразявате", след което напусна залата.

Не е ясно колко време е минало преди президентът да се върне. Асад, който е очен лекар по образование, се пошегува, че "лекарите са най-лошите пациенти". Лидерът бе приветстван с аплодисменти от народните представители.

"Не съм ял от вчера следобед. В организма ми няма захар или сол и се случва това", каза още Асад.

Асад говори от парламентарната трибуна пред депутатите, носещи маски и спазващи социална дистанция. Те бяха седнали на поне два метра един от друг в голямата парламентарна зала.

В Сирия наскоро бе регистрирано увеличение на случаите на заразяване с коронавирус, но общият брой на заразените продължава да е нисък - 1327. Смъртните случаи са 53. Ограничените възможности за правене на тестове и контролът, упражняван от сирийското правителство върху статистиката на пандемията, породи опасения, че заразените са много повече от съобщените.

По-рано офисът на президента заяви, че речта на президента е била прекъсната за "няколко минути" заради "лек" случай на ниско кръвно налягане, след което той е продължил изказването си.

На страницата на Башар ал Асад във Фейсбук бе публикувано съобщение, че речта ще бъде излъчена по-късно днес. Повече детайли не бяха предоставени. За Асад, който е на 54, не се знае да има проблеми със здравето.

Асад държа днес реч по случай първата парламентарна сесия след сирийските парламентарни избори, произведени миналия месец. Тези избори бяха третите в Сирия след началото на сирийския конфликт през 2011 г.

Изборите бяха произведени на фона на най-лошата икономическа криза, която Сирия е преживявала, и на сриването на сирийската валута, което доведе до затъването в бедност на по-голямата част от населението на страната.