Унгария подписа писмо за намерение за покупка на ракети за противовъздушна отбрана от САЩ на стойност около милиард долара, съобщи националната информационна агенция МТИ. Споразумението е парафирано от унгарския министър на отбраната Тибор Бенко и американския посланик в Будапеща Дейвид Корнстейн, допълва БТА. Според унгарското министерство на отбраната сделката включва както ракети "въздух-въздух", така и "земя-въздух", предаде Асошийтед прес. Сделката ще бъде сключена до край на септември, съобщи Ройтерс.

Придобиването на тези ракети "въздух-въздух" със среден обсег от компанията "Рейтиън текнолоджис" "ще модернизира способностите на противовъздушната отбрана на Унгария и ще й позволи да се отдалечи от сегашната си съветска система", заяви американският посланик, цитиран от Франс прес.

Унгарският външен министър Петер Сиярто бе обявил на пресконференция през 2019 г. с държавния секретар Майк Помпейо в Будапеща, че двете страни обсъждат покупката на американски системи за ПВО, припомня Ройтерс.

Под ръководството на премиера Виктор Орбан Унгария, членка на НАТО, интензифицира усилията си за отбрана, увеличавайки дела от своя БВП, прпедназначен за въоръжените сили, от 0,95% през 2013 г. до 1,21% през 2019 г., отбелязва Франс прес.

Тази политика не пречи на Будапеща да поддържа паралелно тесни връзки с Китай и Русия, отбелязва АФП. Орбан по-специално отказва да отхвърли китайския телекомуникационен гигант "Хуавей" за разполагането на G мрежа в Унгария. По време на обиколката си тази седмица в Централна Европа държавният секретар на САЩ Майк Помпейо, който ще обсъжда китайското и руското влияние в региона, няма да посети Унгария, отбелязва АФП.

Правителството на Орбан постепенно увеличава годишните разходи за отбрана от 2015 г. след големите съкращения през годните след финансовата криза от 2008 г., посочва Асошийтед прес. Според проектобюджета за 2021 г. се предвижда разходите за отбрана да достигнат догодина 778 милиарда форинта (2,25 милиарда долара), или около 1,66% от БВП.

Унгария неотдавна купи танкове от Германия и обновява и военните си способности, припомня Ройтерс, като отбелязва, че правителството на Орбан поставя по-голям фокус на въоръжените сили от повечето правителства през миналите десетилетия, когато пироритет беше икономическото подобрение. Министър Бенко заяви, че нещата са се променили.

"Виждаме, че мирът, в който живеем, е в изключително уязвима ситуация", казва той и добавя, че опасността отива отвъд военния конфликт и преминава в хибридна война, както в случая с Крим. Западните съюзници са критикували Унгария за близостта й с Москва, допълва Ройтерс и напомня, че Орбан се е застъпвал за смекчаване на санкциите срещу Русия.