Синът на сирийския президент Башар ал Асад - 16-годишният Хафез ал Асад, ще участва тази седмица в Международната олимпиада по математика в румънския град Клуж, съобщава в. "Либертатя", като отбелязва, че местните власти са предприели засилени мерки за сигурност и запазват дискретност във връзка с посещението.

Валентин Куйбаш, главен училищен инспектор в Клуж, потвърди, че Хафез ал Асад е един от 615-те ученици, които са пристигнали в Румъния за Международната олимпиада по математика. Той отбеляза, че освен специалните мерки за сигурност синът на Асад няма да се ползва с различно отношение спрямо останалите ученици и е включен във всички програми, предвидени от организаторите.

"И той самият поиска да бъде третиран като нормален ученик. Това са протоколни въпроси. Не ни е затруднило по никакъв начин пристигането му", посочи училищният инспектор.

Изданието отбелязва, че синът на сирийския президент е запален по математиката и е участвал в редица международни олимпиади, включително в Рио де Жанейро, Бразилия, миналата година, където обаче не е успял да се класира на челно място.

Вестникът напомня, че Румъния е една от малкото страни и единствената членка на Европейския съюз, която не е закрила посолството си в Дамаск, въпреки че в страната бушува гражданска война от над седем години.

59-тото издание на Международната олимпиада по математика ще се състои в периода 3-14 юли, като освен 615-те участници в състезанието в Клуж са пристигнали и делегации от над 110 страни. Организаторите са наели осем хотела за настаняване на гостите.