Американският президент Барак Обама каза, че Вашингтон обмисля различни варианти, без военен, за да изолира Русия заради подкрепата й за сепаратистите в Украйна.

На пресконференция в Делхи, където е на посещение, американският президент заяви, че САЩ са дълбоко обезпокоени от последното нарушаване на примирието в Украйна и от агресията, която сепаратистите водят "с руска подкрепа, руско оръжие, руско финансиране, руско обучение и руски войски" , предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
 
Обама заяви, че обмисля всички възможни допълнителни варианти, като се изключи военната конфронтация, за решаване на проблема и посочи, че Вашингтон ще се консултира по този въпрос с международните си партньори, най-вече - с европейските.

Германският канцлер Ангела Меркел разговаря по телефона с президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Петро Порошенко, като отново настоя за уреждане на конфликта в Източна Украйна, съобщиха ДПА и ТАСС, като се позоваха на пресслужбата на германското правителство.

Меркел изтъкна пред Путин необходимостта от избягване на ново изостряне на ситуацията и призова Русия да окаже влияние върху сепаратистите.
 
В разговора с Порошенко канцлерката изрази съчувствие за жертвите на обстрела в Мариупол, при който загинаха най-малко 30 цивилни, а 100 бяха ранени. Тя определи атаката като "явно нарушение на договореното прекратяване на огъня, което с нищо не може да се оправдае".

Меркел заяви, че е нужно "да се направи всичко за постигане на мирно решение и изпълнение на Минските договорености, сключени през септември".