Министерството на външните работи на Чешката република ни уведоми с нота, че дава съгласие за провеждането на изборите за народни представители за Народното събрание на Република България на 4 април 2021 г. единствено на територията на дипломатическите и консулски представителства, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

На посолството ни в Прага е дадена възможност за откриване на избирателна секция, която следва да се намира на негова територия.

Чешката страна добавя, че "с оглед на непредвидимото развитие на ситуацията, свързана с COVID-19, провеждането на изборите ще бъде възможно при условие, че ще бъдат спазени епидемиологичните мерки, в сила към датата на изборите", уточниха от ведомството, ръководено от Екатерина Захариева.

По-късно оттам съобщиха, че Министерството на външните работи и търговията на Австралия е дало съгласие да бъдат открити избирателни секции на територията на страната във връзка с предстоящите избори. Разрешението се отнася за всички столици на щати и териториите в страната, съобразено с противоепидемичните мерки. От ведомството информираха посолството ни в Канбера, че очакват скорошна информация за местата и работното време на избирателните секции.

Външното министерство на Австралия обръща внимание и на необходимостта от пълно съответствие на избирателните секции с мерките и ограниченията за разпространението на COVID-19, които са в сила към датата на вота в Австралия и отделните щати.