Български пожарникари участват в операция по спасяването на жива жена, затрупана под отломките на срутила се сграда в град Бесни. 14 часа вече продължава спасителна акция.

Пожарникари съобщиха пред медиите, че местоположението на жената е установено. Направени са малки тунели, през които български и полски спасителни екипи се опитват да помогнат на жената, предаде БТА.

"Локализирахме жената и с нея има връзка, задават й въпроси и тя отговаря с почуквания", разказа пред "24 часа" комисар Валентин Василев, директор на РДПБЗН-Благоевград, който ръководи екипа на огнеборците от Пиринско в Турция.

Жената е контактна, но не си чувства краката и ръцете. Спасителните екипи са чули нейния глас, потвърдиха за Euronews Bulgaria пожарникарите, които участват в спасяването.. Жената е живяла на първия етаж. 

Вижте снимки >>

Жената вече над 100 часа се намира под отломките на рухналия жилищен блок.           

"Операцията е много рискова. Сградата е на седем етажа, с площ около 20 на 30 м и всичко е срутено. Надявам се да достигнем до жената и ако има и други хора с нея в образувалата се кухина между бетонните плочи", допълни Василев.

Получен е сигнал, че под развалините има между трима и осем души. Екипите използват машини за засичане на сърдечен ритъм, за да могат да установят дали има живот под отломките.

Въпреки че град Беси се намира на около 100 км от епицентъра на земетресението, разрушенията са апокалиптични в града.

Българската група за спасителни действия работи от първия ден в Бесни заедно с полските си колеги.

Вчера същият екип от български пожарникари намери и спаси 5-годишно дете в града, успя да извади и телата на още трима души, които за съжаление са починали.

Български спасители участват в спасителни операции в различни градове на засегнатия от разрушителното земетресение район.

Наши доброволци спасиха двама в Кахраманмараш

Рано тази сутрин български спасители откриха петима оцелели под руините в турския град Кахраманмараш. Те са влезли в дупка под тонове отломки, бетон и арматура, и вътре е било чуто леко почукване като зов за помощ, което не се е чувало отгоре.

Екипи на Националната асоциация на доброволците в България са успели да извадят двама от тях, продължава борбата за останалите трима.

Още един човек е спасен в Антакия от екипа на българската Планинска спасителна служба.

Преди минути от БЧК съобщиха пред БНТ, че куче от отряда на ПСС е открило живо петчленно семейство под руините в Антакия след опустошителното земетресение.

Очаквайте подробности!

Спасиха българско семейство в село Йешил Язъ

Българско семейство, затрупано при земетресенията в Южна Турция, също е спасено, съобщи пред БТА Хюсеин Ватансевер, председател на Дружеството за култура и подпомагане на турците от Балканите.

Спасени са били съпрузите Тургай Кьор и Хатидже Кьор, както и двете им деца. Те са били затрупани от рухналата при труса къща, в която живеели, в село Йешил Язъ, на седем километра от град Самандаг (окръг Хатай), съобщи днес кметът на Самандаг Рефик Ерйълмаз.

Тургай Кьор и Хатидже Кьор са с двойно гражданство - българско и турско. Те са преселници от Бургас.

Ердоган: Над 18 990 души са загинали в опустошителните земетресения в Южна Турция

Най-малко 18 991 души са загинали, а 75 523 са ранени в резултат на двете силни земетресения, които разтърсиха Южна Турция в понеделник, съобщи днес в окръг Адъяман турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Анадолската агенция.

Земетресенията с магнитуд 7,7 и 7,6 по Рихтер с епицентър в окръг Кахраманмараш засегнаха над 13 милиона души в 10 окръга, сред които Адана, Адъяман, Диарбекир, Газиантеп, Хатай, Килис, Малатия, Османийе и Шанлъурфа.

Най-малко 121 128 спасители работят в момента на терен, според данни на Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД).

Общо 80 863 души са евакуирани от засегнатите от земетресенията райони, посочи още АФАД в съобщение, уточнявайки, че 6810 чуждестранни служители са разположени в зоната на бедствието.

Досега президентски самолети са транспортирали 126 ранени, включително 16 малки деца, до болници в Анкара.

Над 140 000 души здравен персонал работят в момента в засегнатите от земетресенията райони, съобщиха здравни представители.

Министерството на външните работи заяви, че общо 97 страни са предложили помощ и че издирвателно-спасителни екипи от 61 държави в момента работят на терен.

Освен спасителни екипи в засегнатите райони бяха изпратени одеяла, палатки, храна и екипи за психологическа подкрепа, както и 12 241 превозни средства, включително багери, трактори и булдозери.

Общо 97 973 семейни палатки са издигнати, за да приютят оцелелите, съобщиха от властите.

Министърът на околната среда, урбанизацията и изменението на климата Мурат Курум заяви, че страната ще започне "най-голямата мобилизация за осигуряване на жилища при бедствия" в историята на Република Турция едновременно в 10е окръга.

Посланикът на Турция у нас Н.Пр. Айлин Секизкьок каза, че пострадалите от земетресението имат нужда от палатки, одеяла, газови печки и генератори за ток. Тя благодари на всички за помощите, които се изпращат от България и помоли желаещите да помогнат да не изпращат засега дрехи и хранителни продукти.