Под заглавие "България затворена /за бежанци/, а Еврос /р. Марица/ е отворена" гръцкият в. "Катимерини" днес помества на челна страница статия, в която говори за наличието на "дипломатически игри на фона на засилените бежански и миграционни потоци в последно време".

Изданието, цитирано от БТА, пише, че тези потоци от Турция през р. Марица скокообразно са нараснали и че само вчера на гръцка територия през реката са влезли 340 бежанци, най-вече кюрди от Африн, а от началото на април те са наброявали 2700.

В същото време през българо-турската граница преминават малцина, което се отдава на различния подход към потоците от страна на Турция, смята вестникът.

В материала се цитират данни на българската служба за бежанците, които показват, че от началото на 2018 г. опити за преминаване на границата между Турция и България са били предприети от 356 бежанци и мигранти, които са били заловени.

От своя страна гръцкият министър за миграцията Димитрис Вицас казал, че по същото време гръцко-турската граница в района на Еврос /р. Марица/, са прекосили 2700 бежанци и турски траждани. Вицас дори добавил, че само вчера на гръцка територия през реката са преминали 340 души.

Разликата е огромна и това не може се отдава само на издигнатите от Гърция и България защитни ограждения с Турция. Причината, поради която бежанските групи се насочват от Истанбул към Еврос /р. Марица/, а не към българо-турската граница, кореспондира с междудържавните отношения.

"За разлика от Гърция, София поддържа отлични отношения с Турция. Съзирайки опасността Ердоган да наводни с няколко десетки хиляди бежанци страната му, Борисов не се поколеба да му угоди, да му изпрати "дар" един турски бизнесмен, заловен в София като "терорист" гюленист, игнорирайки решението на съда, който се бе произнесъл, че той не бива да бъде екстрадиран", пише "Катимерини".

Ердоган пък не изглежда да е останал неблагодарен. Той засили мерките за сигурност, като наложи още по-строги гранични проверки на 30 км навътре на турска територия, така че тези потоци да не стигат до българската граница и бежанците да се опитват да преминат на европейска територия, посочва вестникът.

Точно обратното се случва на границата с Гърция, където бежанците пристигат почти необезпокоени и масово преминават р. Марица, откъдето се опитват да преминат пред безразличните погледи на турските граничари, пише още изданието, като в заключение пояснява, че повечето от влизащите на гръцка територия са кюрди от Сирия и турци, противници на режима на Ердоган, които бързали да се предадат на полицията, за да получат документ, който им позволява свободно да се движат из цялата страна.

Безпокоя се от тази тенденция към увеличение на потока мигранти, посочи гръцкият министър за миграционната политика Димитрис Вицас по повод дебат в парламента по проектозакон, целящ да допълни законодателството, засягащо мигрантите и бежанците.

Според министъра през 2017 г. средният брой на пристигащите на ден мигранти на тази граница - през Еврос е бил 54 души, докато през първите два месеца на 2018 г. този брой е нараснал до 62-ма, а през последните дни - до 200 души.

През април гръцките власти са регистрирали в района 2700 пристигнали, от които 340 тази сутрин (вчера), изтъкна министърът.

 

Активизира се и морският маршрут

Подновен е и притокът на мигранти към петте гръцки острова в Егейско море /Лесбос, Хиос, Кос, Лерос и Самос/, разположени срещу Турция.

През 2015 г. по време на мигрантската криза близо един милион бежанци и мигранти преминаха към останалата част на Европа от тези острови, но след сключването на споразумението ЕС-Турция за миграцията през март 2016 г. този поток бе значително намален.

През април 2 168 новопристигнали са регистрирани на тези острови, от които повече от половината на остров Лесбос.

От своя страна гръцката секция на Международната организация по миграция /МОМ/ потвърди тази тенденция към увеличение: тя е регистрирала 7300 новопристигнали в Гърция по море между 1 януари и 22 април 2018 г., като това представлява увеличение от 35 процента спрямо същия период на миналата година.

Организацията подчертава също увеличението на пристигащите през река Еврос, като припомня, че структурите за настаняване в този район са "ограничени".

Като открои пробема с "пренаселеността" в приемните центрове на островите, Еудженио Амбрози, регионален директор на МОМ, предупреди за "предизвикателствата на сегашната ситуация" и каза, че е готов да "сътрудничи с гръцкото правителство за предотврятяване на извънредни ситуации".