При тайното гласуване за избор на две нови страни членки на Съвета по правата на човека, което се проведе днес в Общото събрание в Ню Йорк, България получи 160 гласа, Албания - 123, а Русия - 83, предадоха Ройтерс и БТА. 

Опитът на Русия да се върне в правозащитния орган на ООН се провали, като България и Албания спечелиха повече гласове при вота, отбелязва Ройтерс. 

Другата оспорвана надпревара беше в Латинска Америка и Карибския басейн, където Куба, Бразилия, Доминикана и Перу се бореха за три места, но в крайна сметка Перу загуби.

Останалите регионални надпревари не бяха така оспорвани. Китай, Япония, Кувейт и Индонезия бяха избрани да представляват Азия, а Бурунди, Малави, Гана и Кот д'Ивоар ще заемат четирите позиции, полагащи се на Африка. Франция и Нидерландия ще заемат местата, отредени за страните от Запада.

Това гласуване се разглежда като решаващ тест за усилията на Запада да държи Москва дипломатически изолирана след нахлуването ѝ в Украйна. Заради инвазията си в съседната държава преди 18 месеца Русия беше изгонена от базирания в Женева Съвет по правата на човека на ООН.

С какво се занимава Съветът на ООН по правата на човека

Съветът на ООН по правата на човека е международен правозащитен орган в системата на ООН, заменил Комисията на ООН по правата на човека. Съветът е спомагателен орган на Общото събрание.

Състои се от 47 държави членки с право на глас, избрани от пет регионални групи. Избират се за тригодишен срок и имат право на не повече от два последователни мандата. Изборът на членовете става с тайно гласуване на Общото събрание в Ню Йорк. При днешното гласуване 17 страни се съревноваваха за 15 места, чийто мандати започват между 2024 и 2026 г.

Органът е създаден през 2006 г. и има за задача да "поощрява всеобщото спазване на всички човешки права и основни свободи, по справедлив и равноправен начин, без оглед на техния вид". Той замени Комисията на ООН по правата човека, която беше разпусната, а причината за това отчасти се състоеше в скандал около членството в нея, припомня БТА. 

Съветът се събира три пъти годишно в сградата на Обединените нации в Женева за сесии, в които участват дипломати, министри, президенти, гражданското общество и жертви на нарушения на човешки права и правозащитници.

Съветът редовно организира и заседания, на които страните осъществяват взаимен контрол помежду си на състоянието на човешките права в тях.

Органът няма правнообвързващи правомощия, но заседанията му водят до поставяне под наблюдение на дадена страна и може да нарежда разследвания за документиране на нарушения, които понякога служат като основа за възбуждане на наказателно преследване за военни престъпления.

През април 2022 г. членството на Русия беше временно прекратено по настояване на различни страни начело със САЩ заради нахлуването в Украйна. Подобни замразявания на членството са рядкост.

През 2018 г. бившият американски президент Доналд Тръмп извади САЩ от този орган на основание хронична тенденциозност към Израел. Впоследствие Вашингтон се върна и сега отново е държава член с право на глас.

През март 2022 г. съветът започна разследване заради войната в Украйна и обвини руските сили в нарушения, които могат да представляват престъпления срещу човечеството. Също миналата година той назначи и разследващ по досието за правата на човека в Русия.

Другите текущи проверки включват международна разследване на репресиите в Иран и разследване на окупираните Палестински територии и Израел.

С какво ще допринесе България

Снимка: Министерство на външните работи

От външното ни министерство уточниха, че мотото на страната ни е "Ангажирани да допринесат", а водещите национални ангажименти, по които България ще работи, са четири:

  • подкрепа за мерките и политиките, насочени към борбата с всякакви форми на дискриминация и нетолерантност, расизъм, антисемитизъм и език на омразата,
  • насърчаване на включването на повече жени и момичета на всички нива и във всички сфери на политическия и обществен живот,
  • защита на правата на детето, включително правото на универсален достъп до образование за всяко дете,
  • борба с дезинформацията, насърчаване на свободата на медиите и защита на журналистите. 

"Избирането на страната ни за член на Съвета по правата на човека към ООН е признание за активната ѝ политика в сферата на правата на човека", коментира вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, цитирана от пресцентъра на Министерството на външните работи. Тя благодари на всички, които са подкрепили кандидатурата на България.