Българинът Съби Кисьов, който от години живее в района на големия пожар в гръцката столица Атина, разказа, че заедно с други стотина души са влезли в морето, за да се спасят от пламъците. По-късно властите изпратили лодки, с които ги откарали до пристанище. 

 "Ужас беше", каза той по телефона по bTV.

Друг наш сънародник - Кристиян Устов, който се намира на 1-2 км от пожара в Рафина, предградие на Атина, пък разказа, че цяла нощ с други наши сънародници са помагали с потушаване на огъня, носили са туби с вода, пясък.

"Цяла вечер неуморно гасят пламъци, има линейки, пожарни и хеликоптери", добави той.

По думите му вятърът е разпалил допълнително огъня. Всички българи в града се събрали на пристанището и били обградени от пламъци.

Пътищата са затворени, каза още той. В паниката всеки да се евакуира по-бързо е блъснато момиче

Засега има над 50 пожарни, които работят по пожара, линейки. Хеликоптерите кръжат непрекъснато, пълнят вода от морето и се опитват да потушат огъня. По думите му засега положението е овладяно. 

По-рано обаче гръцкият премиер Алексис Ципрас призна, че ситуацията в най-критичния район е извън контрол. Първоначално беше съобщено, че са загинали поне 24 души, а над 100 са ранени, но по-късно кметът на Атина съобщи, че други 26 души са намерили смъртта си в таверна.

В посолството ни в гръцката столица пък е сформиран кризисен щаб за наши сънародници, ако се окажат в беда. Открита е гореща телефонна линия, на която нашите сънародници могат да потърсят съдействие, в случай на необходимост: +30 6937 096 220.