Стотици полицаи са дислоцирани в двата германски града с големите месопреработвателни комбинати и хиляди заразени с коронавируса, съобщи bTV. В тях работят и много българи, някои от които са успели да се завърнат у нас.

Заразата в месокомбината тръгва от общежитията, твърди Иван Иванов, който прекарва половин година в предприятието като транжор.

"Окаяно състояние, в един апартамент се водят три стаи, се случват 11 човека, само един санитарен възел, кога ще минат тези хора и аз не знам", разказва, пред bTV българинът.

Иван определя условията на труд в предприятието като "ад под небето".

"Там са българите просто едни бели роби. Като си изчислих парите, за тези часове аз нямам една стотинка, не, един евроцент заплата - за извънредния труд", казва Иванов.

Иван Иванов, един от работниците в кланиците на Германия, превърнали се в огнища на коронавирус

Снимка: bTV

 

Друг наш сънародник още работи в Германия. Определя мерките като крайно недостатъчни. Няма и информация какви са му резултатите от тестовете.

"Нито от първия имаме резултат, нито от втория, нито от третия, ако нашите са негативни и ние се мешаме с други хора, където да кажем са болни, какво правим и ние ще се заразим", разказва българинът, пожелал анонимност.

Станимир Михайлов работи в Германия в организация за безплатни консултации на работници с нарушени права. Смята, че работодателите злоупотребяват с това, че наемниците не говорят езика.

"Те на това разчитат - че с този системен подход на експлоатация към техните работници, много малка част от тях ще се опита да си потърси правата и много малка част от тях ще стигне до съда по трудови спорове", казва Станимир Михайлов, консултант към Arbeit und Leben NRW.

Още две са огнищата на коронавирус в Германия. Едното е фабрика за преработка на пилешко с 46 заразени. Наши сънародници там имат леки симптоми. Другото средище е фабрика за дюнери в регион, където живеят също много българи.