Мигрантите бяха открити в събота в безпомощно състояние в един микробус, предаде БНТ. Четирима от тях остават за продължително възстановяване в болница. 22 екипа на Бърза помощ вчера спасяваха мигрантите.

"При акцията и откриването на нелегалните мигранти бяха арестувани двама български граждани по обвинение за трафик на хора", съобщиха от полицията в Сисак.

Срещу тях е повдигнато обвинение за "нелегално преминаване, движение и престой в Република Хърватия, включително и в трета страна член на ЕС", се казва в съобщението.

Хърватските сили на реда откриха нелегалните мигранти снощи при проверка на микробус, с британски регистрационни номера, но управлявано от български гражданин.

В него бяха открити около 60 души, 42-ма от които нелегални мигранти. Част от тях бяха настанени в приемни центрове, а тези, които бяха в тежко здравословно състояние, включително и в безсъзнание се намират в болниците в Нова Градишка - там има общо 17 души настанени за лечение.

Сред тях има и непълнолетни - на възраст от 12 и 13 години. Директорът за спешна помощ в Хърватия Мая Буйевич очаква скоро повечето от мигрантите да бъдат изписани от болницата.