Стотици приветстваха в Багдад ортежа на папа Франциск, който пристигна на посещение в Ирак, а Светият отец махаше от прозореца на автомобила си на множеството.

Хората, наредени покрай шосето от летището до града, развяваха знамената на Ирак и Ватикана в чест на първата визита в страната им на глава на Римокатолическата църква.

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК >>

В президентския дворец днес папата ще се срещне с президента Бархам Салих и други иракски представители.

Гостуването е приемано за "най-рискованото посещение в чужбина от избирането ма Франциск през 2012 г." Той заяви, че прави тази визита с чувството, че изпълнява дълга си, защото Ирак е страдал толкова много и толкова отдавна, предаде Ройтерс.

Самолетът на авиокомпания Алиталия, с който пътуват папата, неговите сътрудници, охраната му и над 70 журналисти, кацна на международното летище на Багдад малко преди 14 ч. местно време.

Снимка: БТА/АП

Ирак отдели хиляди служители от силите си за сигурност за охраната на 84-годишния папа след поредицата от ракетни обстрели и самоубийствени бомбени атентати, породили опасения за безопасността му.

Снимка: БТА/АП

"Радвам се, че отново правя посещения в чужбина", каза папата в кратко изявление на борда на самолета си, намеквайки за пандемията от новия коронавирус, която досега му пречеше да пътува. Визитата му в Ирак е първата му извън Италия от ноември 2019 г.

Снимка: БТА/АП

"Това е важно посещение и дълг към една земя, на която от толкова много години са страдали мъченици", каза Франциск, преди да сложи маска и да поздрави всеки репортер поотделно, но без ръкостискане.

Снимка: БТА/АП

Папата ще пътува със самолет, хеликоптер и бронирана кола до четири иракски града. Той ще отслужи меса в църква в Багдад, ще се срещне с върховния иракски шиитски духовник аятолах Али ас Систани в южния град Наджаф и ще посети северния град Мосул, където армията миналата година при визита на иракския премиер опразни улиците от съображения за сигурност. Папата ще посети и Ур, родното място на пророка Аврам, който е почитан от християни, мюсюлмани и евреи.

Снимка: БТА/АП

Франциск се надява да отправи послание за мир и надежда към християнската общност в Ирак, чиято численост е намаляла през годините на война и размирици. Светият престол настоя папската визита да се състои независимо от влошената епидемиологична обстановка в Ирак, като увери, че ще се спазват всички предпазни мерки. Но голяма част от посрещачите на летището и по пътя на кортежа бяха без маски, посочи АП.

Снимка: БТА/АП