Това съобщиха от полицията и медицински източници от иракската столица, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Групировката "Ислямска държава" пое отговорност за атентата, предадоха световните агенции.

Новото нападение днес е извършено в момент, в който в Багдад се намира френският президент Франсоа Оланд.

Повечето от жертвите на днешния взрив бяха хора на дневни трудови договори, които имат навика да се събират на площада в "Садр Сити", за да бъдат наети на работа.

Жертви и в Сомалия

Най-малко 12 души пък са загинали днес в двоен самоубийствен атентат с коли бомби срещу хотел в сомалийската столица Могадишу, съобщиха полицията и очевидци, цитирани от ДПА. Силите за сигурност са спрели кола на контролен пункт край летището. Колата се взривила, последвана от камион, който също избухнал.

"Водачите са опитвали да стигнат до хотел "Пийс", където често отсядат западни граждани и представители на Африканския съюз и правителството", каза говорителят на полицията Хасан Кулмие.

Намиращият се до летището хотел е частично разрушен от взрива. Сред жертвите има цивилни и четирима служители по сигурността. Според някои сведения са загинали и охранители пред хотела. Още не е ясно дали има жертви вътре в сградата.

Взривовете са били последвани от стрелба с огнестрелно оръжие. За атаката пое отговорност ислямистката групировка "Аш Шабаб" в ефира на пробунтовническото радио "Андалус".