"Майната им! Няма да дочакат. Обещал съм да умра на 96 години, след като танцувам върху гроба на Путин и си направя селфи върху "Абрамс" на булевард "Тверской". Ще се постарая да го направя. Очевидно такъв е бил планът - да възкръсвам на всеки четири години. Господи, как ми омръзна да умирам. Добро утро" - това написа в профила си във Фейсбук известният руски журналист Аркадий Бабченко, след сензационното разкритие, че всъщност не е бил убит в Киев, както първоначално съобщиха украинските власти.

Оказа се, че "убийството", за което не е знаела дори жена му - намерила окървавеното му тяло пред дома им, е било инсценирано от спецслужбите, за да може по този начин да заловят организаторите на реален опит за покушение. Според Киев зад него стои Москва, която обещала да плати цялата сума след изпълнението на поръчката. Организаторът бил вербуван гражданин на Украйна, който обещал на изпълнителя - също украинец - бивш участник в боеве в Донбас, 30 хиляди долара, от които 15 хиляди били предадени като аванс. Още 10 хиляди долара били платени на посредник. Разпространени бяха записи, които показват предаването на част от парите и задържането на организатора.

Снимка: Facebook

"Боже, страхотно е да не си мишена. Всичко свърши. Аз ходя. Усмихвам се. И това е хубаво, мамка му. Ще поспя малко. Уморен съм", допълни в социалната мрежа Бабченко.

41-годишният журналист, яростен критик на Кремъл, е участвал в няколко военни конфликта на територията на бившия СССР.

Руското министерство на външните работи обяви, че се радва, че той се е оказал жив, но атакува Украйна, че го е използвала за пропаганда.

Генералният секретар на неправителствената организация "Репортери без граници" Кристоф Дьолоар също осъди инсценировкатаи и я нарече "печална".

"Повторната поява на журналиста е голямо облекчение, но е жалко и достойно за съжаление, че украинските служби са си играли с истината, независимо по какви причини", добави той.